Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Welk type collageen is het beste?

Partnerbijdrages

Nu er steeds meer collageen poeders in de winkel komen, vraag je je misschien af: moet ik nou collageen type 1, 2 of 3 kopen? Collageen peptiden van runderen zijn een uitstekende bron van zowel collageen type 1 als type 3. 

Lees verder om de voordelen van collageen type 1, 2 en 3 te ontdekken en welke bronnen het beste zijn voor het herstellen van een jeugdige uitstraling, het bevorderen van huidverzorging van binnenuit, het ondersteunen van de darmgezondheid, het verbeteren van de botgezondheid en het ondersteunen van gewrichten.

Verschillen tussen collageen typen 1, 2 en 3

  • Collageen type 1: Minimaliseert fijne lijntjes en rimpels en verbetert de hydratatie en elasticiteit van de huid. Het kan niet alleen helpen bij de wederopbouw van je spieren, ogen, botten en ruggengraat, het is ook nuttig voor het verbeteren van de sterkte van je nagels en het helpen groeien van sterker, glanzender en dikker haar. Marine Collageen heeft de meest ongelooflijke overvloed aan type 1 collageen.
  • Collageen type 2: Is het hoofdbestanddeel van kraakbeen, het bindweefsel dat je gewrichten beschermt. Het wordt gevonden in je ruggenwervelschijven en ogen, waardoor het een krachtige manier is om de gezondheid van je gewrichten te ondersteunen. Een van de beste natuurlijke bronnen is ons Type 2 collageenpoeder, gewonnen uit kippen borstbeen.
  • Collageen type 3: Komt het meest voor in je spijsverteringsstelsel, spieren, bloedvaten en de baarmoeder. Het wordt het vaakst aangetroffen samen met type I collageen en wordt ingenomen om darmgenezing, huidelasticiteit en hydratatie te bevorderen. 

Collageenpeptiden van runderen zijn een uitstekende bron van zowel collageen type 1 als type 3. Lees verder om de voordelen van collageen type 1, 2 en 3 te ontdekken en welke bronnen het beste zijn voor het herstellen van een jeugdige uitstraling, het bevorderen van huidverzorging van binnenuit, het ondersteunen van de darmgezondheid, het verbeteren van de botgezondheid en het ondersteunen van gewrichten.

Wat maakt collageen anders dan andere eiwitten?

Collageeneiwit is verreweg het meest voorkomende eiwit in je lichaam en vertegenwoordigt 90% van je totale organische botmassa. Collageen houdt je lichaam bij elkaar, vermindert ontstekingen en bevordert de spijsvertering en immuunfunctie, spierkracht, botdichtheid en wondgenezing. Het is een unieke bouwsteen die bestaat uit essentiële aminozuren die stabiliteit en structurele ondersteuning bieden aan onze huid, haar, nagels, pezen en ligamenten en is cruciaal bij spierherstel.

Je lichaam maakt collageenmoleculen aan, maar deze productie neemt af naarmate je ouder wordt, wat leidt tot de zichtbare en degeneratieve tekenen van veroudering - rimpels, een slappe huid, darmproblemen, spierverlies, zwakte, gewrichtsdegeneratie, gewrichtspijn en mobiliteitsproblemen.

Het goede nieuws is dat je verloren collageen gemakkelijk kunt onderhouden en aanvullen met bepaalde voedingsmiddelen en hoogwaardige collageensupplementen.

Hoe nieuw collageen aanmaken

Je lichaam maakt zelf collageen aan uit de aminozuren proline, glycine en hydroxyproline. Hydroxyproline komt bijna uitsluitend voor in collageen van dierlijke oorsprong. Om ervoor te zorgen dat je lichaam in staat blijft nieuw collageen aan te maken, moet je ervoor zorgen dat je deze drie specifieke aminozuren binnenkrijgt uit voeding of supplementen.

Er zijn minimaal 16 verschillende soorten collageen in het menselijk lichaam, maar 90% van deze collageeneiwitten zijn van het type 1, 2 en 3. Elk van deze afzonderlijke soorten collageen is anders. Elk van deze afzonderlijke typen collageen heeft een iets andere functie in het lichaam en is afkomstig van verschillende bronnen.

Voordelen van collageen type 1

Type 1 collageen eiwit is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam. Type 1 collageen maakt deel uit van je ogen, huid, pezen, botten en tanden. Hoewel het fantastisch is voor de wederopbouw van je spieren, ogen, botten en ruggengraat, is het ongelooflijk populair voor het minimaliseren van fijne lijntjes en rimpels en het verbeteren van de hydratatie en elasticiteit van de huid. Het is ook geweldig voor het versterken van je nagels en het helpen groeien van sterker, dikker haar.

Voordelen van collageen type 2

Collageen wordt beschouwd als het geheime wapen voor de eeuwige jeugd en speelt ook een essentiële rol bij het gezond houden van je botten en gewrichtskraakbeen. Alleen collageeneiwit type 2 is het belangrijkste structurele bestanddeel van gezond gewrichtskraakbeen, het bindweefsel dat gewrichten beschermt tegen ouderdom en activiteitsgerelateerde slijtage. 

De achteruitgang van gewrichtskraakbeen veroorzaakt gewrichtspijn; collageen type 2 biedt gerichte gewrichtsondersteuning door dit actieve gewrichtseiwit te herstellen, aan te vullen en te herstellen.

Conclusie

Het menselijk lichaam heeft alle drie de soorten collageen nodig, dus het kan heel interessant zijn om regelmatig verschillende premium collageen poeders te gebruiken om ervoor te zorgen dat je de gezondheid en functie van je hele lichaam ondersteunt.