Abdellah Zaki met zijn dochter Hajia.
Abdellah Zaki met zijn dochter Hajia. Foto: NTR

Femke Halsema opent Abdellah Zaki Brug samen met burgemeester van Casablanca

Cultuur

DRONTEN - De gemeente Amsterdam vernoemt een brug naar de in 2017 overeden kunstenaar Abdellah Zaki uit Swifterbant. Femke Halsema en Nabila Rmili, de burgemeesters van Amsterdam en Casablanca, verrichten op 14 april de officiƫle opening.

Abdellah Zakiā€™s werd in 1936 geboren in Casablanca. Daar ontstond zijn grootste passie: schilderen en liederen schrijven. Hij volgde in Marokko een kunstopleiding en de muziekschool. In de jaren vijftig emigreerde hij naar Nederland. Hij vestigde zich in Flevoland, werkte in verschillende fabrieken en bleef in zijn vrije tijd kunstenaar. Zaki werd na zijn dood ā€˜de Marokkaanse Vincent van Goghā€™ genoemd.

Simon Vestdijk

De naar Zaki genoemde brug ligt in de Jacob van Lennepstraat en voert over de Da Costagracht. Simon Vestdijk woonde enige tijd vlakbij deze brug en de Vestdijkkring maakte zich hard om de brug naar de schrijver te vernoemen.

De Amsterdamse naamgevingscommissie besloot de naam Vestdijk te gebruiken in een nieuwe woonwijk met namen van schrijvers. Daarmee was vorig jaar de weg vrij om de brug te vernoemen naar de kunstenaar uit Swifterbant.

Winkelcentrum Suydersee.
Aantal 'fysieke winkels' in Dronten nam vorig jaar met 5,9% toe 6 uur geleden
Gamefestival.
Wat is er vrijdag te doen? Gamefestival, luister- en e-boeken 6 uur geleden
Windmolens van Windplan Blauw.
Avond gemeente Dronten over geluidsmetingen en -overlast Windplan Blauw en Groen 7 uur geleden