Afbeelding
Foto: Voorraadfoto: Kian Hall

Bijna één op de tien jongeren in de gemeente Dronten krijgt jeugdzorg

Algemeen

DRONTEN - Bijna één op de tien jongeren tot 23 jaar in de gemeente Dronten kreeg het afgelopen jaar jeugdzorg: 9,6%. Dat was evenveel als in Lelystad, maar beduidend minder dan in Almere en Zeewolde.

Landelijk kregen vorig jaar 474 duizend jongeren jeugdzorg. Dit zijn er 10 duizend meer dan in 2021, een toename van 2,2 procent. “De stijging komt doordat meer jongeren jeugdhulp zonder verblijf krijgen”, meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers, “En het zijn vooral meer meiden van 12 tot 18 jaar die deze vorm van hulp krijgen.”

Grote verschillen

Er zijn grote verschillen tussen gemeenten in het percentage jongeren dat jeugdzorg krijgt. In Tiel en Veendam was dat het hoogst (15%). In Schiedam, Raalte, Maassluis, Schiermonnikoog, Ameland, Staphorst en Vlieland was dat het laagst, minder dan 6 procent.

“De verschillen tussen gemeenten kunnen meerdere oorzaken hebben”, aldus het CBS, “Gemeenten kunnen eigen keuzen maken in de manier waarop ze jeugdzorg organiseren. Dat kan leiden tot verschillen in de hoeveelheid en het soort beschikbare jeugdzorg. Daarnaast kunnen sociaaleconomische verschillen tussen regio’s een rol spelen.”

De jongens onder 15 jaar van Shoganai.
Judoteam van Shoganai uit Dronten plaatst zich voor NK 21 uur geleden
Opwekking in Biddinghuizen
Wat is er vrijdag te doen? BAS, Color Purple, cabaret, Pinksterconferentie 22 uur geleden
Wethouder Siert Jan Lap CDA)
Zwembad Swifterbant vóór seizoen 2025 renoveren, Biddinghuizen krijgt inspraak 22 uur geleden