Meestal gaat het om verslaving.
Meestal gaat het om verslaving. Foto: Michal Jarmoluk

Instanties in Dronten vrij machteloos bij 461x overlast door onbegrepen gedrag

Algemeen

DRONTEN - Er waren het afgelopen jaar in Dronten 461 meldingen van overlast door mensen met onbegrepen gedrag. De aantallen nemen volgens B en W steeds verder toe. Het college zegt vrij machteloos te staan: “Door de beperkte handelingsmogelijkheden kunnen we hier als overheid maar weinig grip op krijgen.”

Politie, gemeenten, OFW en anderen signaleren volgens burgemeester en wethouders een toename van de problematiek rond personen met onbegrepen gedrag. “Dit is een landelijk fenomeen”, benadrukken zij.

Het gaat om mensen die de grip op hun leven verliezen, waardoor het risico aanwezig is dat zij zichzelf of anderen schade toebrengen. De redenen lopen uiteen van psychische problemen tot verstandelijke beperking, dementie en verslaving.

3 á 4 individuele personen

Het lastigst is de enkelijk die geen zorg accepteert. “Ook in Dronten werden de overlastmeldingen van afgelopen jaar voor het grootste deel veroorzaakt door 3 á 4 individuele personen.” Meestal gaat het om verslaafden: “Deze mensen ervaren zelf geen problemen en weigeren daarom mee te werken aan de stappen die tot oplossingen kunnen leiden.”

In een brief aan de gemeenteraad leggen B&W uit dat er achter de schermen hard wordt gewerkt, maar dat het erg ingewikkeld is om in te grijpen. De mogelijkheden zijn beperkt door de wetten en regels. Bezuinigingen en personeelstekorten vormen een extra probleem.

Samenwerking 

“Dit betekent niet dat er niks gebeurt”, stelt het gemeentebestuur, “De gemeente Dronten werkt intensief samen met verschillende betrokken instanties zoals de GGZ, GGD, politie, woningbouw, zorginstanties en het Zorg- en Veiligheidshuis Flevoland.”

Dit kost tijd: “Het is een proces van de lange adem en het college vraagt hier begrip voor. “

De jongens onder 15 jaar van Shoganai.
Judoteam van Shoganai uit Dronten plaatst zich voor NK 2 uur geleden
Opwekking in Biddinghuizen
Wat is er vrijdag te doen? BAS, Color Purple, cabaret, Pinksterconferentie 3 uur geleden
Wethouder Siert Jan Lap CDA)
Zwembad Swifterbant vóór seizoen 2025 renoveren, Biddinghuizen krijgt inspraak 3 uur geleden