"De kansen voor werkzoekenden zijn nog steeds gunstig.”
"De kansen voor werkzoekenden zijn nog steeds gunstig.” Foto: Tumisu

Aantal WW-uitkeringen stijgt in Flevoland, maar dat geldt niet voor Dronten

Algemeen

DRONTEN - “Na twee jaar daling van de WW-uitkeringen is het aantal in Flevoland in 2023 met 4,1% gestegen tot ruim 4.300.” Dat schrijft het UWV. De trend geldt niet voor Dronten, want in deze gemeente daalde het aantal WW-uitkeringen juist met 4,1%.

Eind 2022 waren er in de gemeente Dronten 369 mensen met een WW-uitkering. Een jaar later waren dat er 354. Wel was er in de maand december een toename met 7,6%.

Kansen voor werkzoekenden

De ruim 4.300 WW-uitkeringen in de hele provincie zijn er volgens het UWV nog steeds 30 procent minder dan eind 2019: “Over het algemeen zijn de kansen voor werkzoekenden dan ook nog steeds gunstig.”

Erik Hettinga, arbeidsmarktadviseur bij het UWV, zegt over de relatief geringe stijging in Flevoland: “Dit heeft onder andere te maken met de sterke groei van de bevolking in de provincie. De kansen voor werkzoekenden zijn gunstig, werkgevers blijven moeite houden om geschikte kandidaten te vinden voor de openstaande vacatures.”

Recessie

Landelijk steeg het aantal WW-uitkeringen in 2023 met 7,8%. “Deze stijging is het gevolg van de afkoelende economie”, aldus het UWV, “De economie kromp in 2023 drie kwartalen op een rij, waarmee de recessie een feit was.”

“De situatie is echter niet te vergelijken met de sterke economische krimp en stijging van de WW tijdens de coronacrisis”, vervolgt het UWV, “De huidige economische situatie wordt aangeduid met ‘milde recessie’.”

Opwekking in Biddinghuizen
Wat is er vrijdag te doen? BAS, Color Purple, cabaret, Pinksterconferentie 1 uur geleden
Wethouder Siert Jan Lap CDA)
Zwembad Swifterbant vóór seizoen 2025 renoveren, Biddinghuizen krijgt inspraak 2 uur geleden
Hagel
Tot vanavond zeven uur code Geel met onweersbuien in Flevoland 20 uur geleden