Natuurgebied Kamperhoek vlakbij de Ketelbrug.
Natuurgebied Kamperhoek vlakbij de Ketelbrug. Archieffoto: ©MaartenHeijenk

Meer moerasbroedvogels en libellen bij Ketelbrug door project Flevo-landschap

Algemeen

SWIFTERBANT - Aan de Swifterbantse kant van de Ketelbrug ligt het natuurgebied Kamperhoek. Flevo-landschap is daar begonnen met ‘het ‘verbeteren van de natuurbeleving’ en het verplaatsen van de vogelkijkhut: “De werkzaamheden zijn naar verwachting met de kerst klaar.”

“Doel is het behoud en de verhoging van de aantallen moerasbroedvogels en libellen”, schrijft Flevo-landschap op haar website, “Op een eiland dat zeer geschikt broedgebied kan zijn voor moerasvogels, kwamen de afgelopen jaren te veel jonge boompjes op. Door deze te verwijderen en een deel te vergraven, wordt het weer natter en geschikt voor rietgroei.”

Variatie in nat-droog

“De natte graslanden, waar grote delen van het jaar vleeskoeien lopen, krijgen een lange, flauwe oever. Hiermee ontstaat meer variatie in nat-droog, waar vogels en libellen van profiteren”, aldus Flevo-landschap. Ook bouwen zij de oeverzwaluwwand opnieuw op.

De vogelkijkhut is tijdelijk buiten dienst: “De nieuwe kijkhut komt op een punt van waaruit zowel de natte graslanden als het moerasdeel te zien zijn.” Het hele project wordt mede betaald vanuit Brussel.

Windplan Blauw.
Raad van State kan maar moeilijk tot uitspraak komen over Windplan Blauw 14 uur geleden
Feest bij de Warmonderhof.
Wat is er zondag te doen? Eeuwfeest Warmonderhof, Opwekking, tennis 15 uur geleden
Afbeelding
Gemeente sloopt bieb Swifterbant: Dorpsbelangen kan vergaderen in MFC 15 uur geleden