Indicatoren bovenaan de ranglijst 'brede welvaart'.
Indicatoren bovenaan de ranglijst 'brede welvaart'. Foto: CBS

In Flevoland soort alleen Urk hoger dan Dronten als het gaat om ‘brede welvaart’

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten scoort binnen Flevoland goed als het gaat om ‘brede welvaart’. In vergelijking met andere provincies wordt de welvaart in Flevoland echter niet heel hoog gewaardeerd. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Die brede welvaart wordt beschreven aan de hand van de thema’s welzijn, materiële welvaart, gezondheid, arbeid en vrije tijd, wonen, samenleving, veiligheid en milieu. Het CBS gebruikt 42 indicatoren om het in kaart te brengen

Urk scoort hoger

De gemeente Dronten behoort bij 9 van deze 42 indicatoren tot het bovenste kwart van de ranglijst van gemeenten. In Flevoland soort alleen Urk hoger en scoren de gemeenten Almere en Lelystad verreweg het laagst.

Bij 6 van de 42 indicatoren staat Dronten in het onderste kwart van de landelijke ranglijst. Hier staan Zeewolde en Urk er beter voor dan Dronten en opnieuw Almere en vooral Lelystad veel minder.

„Hoe meer verstedelijkt een gemeente is, des te groter is het aantal indicatoren waarbij de gemeente onderaan de ranglijst van de brede welvaart staat”, aldus het CBS, „Gemeentes in Groningen staan relatief het vaakst onderaan de ranglijst van de brede welvaart ‘hier en nu’, net als gemeentes in Flevoland, Limburg en Drenthe. Gemeentes met een relatief lage brede welvaart ‘later’ zijn vooral te vinden in Zuid-Holland en Noord-Holland.”