DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 4 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Robert Heida uit Dronten importeert exclusieve koffie: „Dit is de overtreffende trap”

Robert Heida uit Dronten importeert exclusieve koffie: „Dit is de overtreffende trap”
Robert Heida in Rome.
Foto: eigen foto
Redactie: M.H.

DRONTEN - Robert Heida is deze maand begonnen als importeur van Golden Brasil Coffee uit Rome. Hij levert zijn koffie aan het exclusieve marktsegment. „Want heel veel grote koffiebedrijven werken computergestuurd. En dat pròef je, dat is niet de kwaliteit van ambachtelijke koffie.”

De inwoner van Dronten is ruim 25 jaar werkzaam geweest in de topgastrononie. Ook was hij leverancier van exclusieve koffie en wijnen. Door een oude bekende werd hij aan het begin van de coronaperiode benaderd of hij iemand wist die Golden Brasil Coffee in Nederland op de markt wilde brengen.

Heida besloot te kijken of het iets voor hem was. „We hebben een pallet laten overkomen met koffie en overige dingen. Dat werd zo goed ontvangen bij mensen waar ik contact mee had, dat ik heb besloten het zelf te gaan doen.”

Naar Italië

In mei mocht hij ondanks de coronabeperkingen naar Rome dankzij een speciaal visum van de ambassadeur. Daar werd hij ingewijd in de geheimen van het koffiemerk. Inmiddels levert hij aan diverse klanten, waaronder Het Proeflokaal in Elburg.

Behalve Golden Brasil importeert en distribueert Heida ook de Italiaanse koffiemerken Arditi en Alumni. Dat gebeurt onder de naam Non Plus Ultra (N+U). Van elk label heeft hij bonen, capsules en koffiepads beschikbaar.

Herman Brood

Bijzonder is, dat Robert Heida ook een ‘privat label’ kan verzorgen. Het betekent dat klanten de koffie onder het eigen merk, de eigen naam en met het eigen logo kunnen inkopen. De eerste die daar gebruik van maakt is het Herman Brood Museum in Zwolle. Daar wordt koffie geschonken in verpakking met het welbekende schilderij van Herman Brood van het beertje met de gitaar. Dat logo staat ook op de bijpassende kopjes.

Het bedrijf van Heida is gevestigd in Dronten, al is hij momenteel heel veel in Amsterdam voor proeverijen. Op den duur zou hij ’t liefst een proeflokaal openen in zijn eigen dorp.

Is het lekker?

De belangrijkste vraag: is de koffie lekker? „Ik heb het in het voortraject laten proeven in de exclusieve horeca en daar zijn ze unaniem van mening dat dit de overtreffende trap is”, antwoordt Robert,

„Het heeft ermee te maken dat het ècht ambachtelijk is. Er komt geen computer aan te pas. Het is hetzelfde als je brood van Albert Heijn haalt of je haalt het bij Tietema. Dat is een verschil in bereiding en smaak.”