Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Andere supermarkten overleven komst Lidl naar Dronten-West heus wel

Andere supermarkten overleven komst Lidl naar Dronten-West heus wel
Albert Heijn in Dronten-West.
Foto: ©maartenheijenk.nl

DRONTEN - Het buurtwinkelcentrum Dronten-West krijgt een Lidl-supermarkt. B en W hebben het licht hiervoor op groen gezet. Wel moet de Lidl aan een aantal strikte voorwaarden voldoen. Zo mag er alleen worden gebouwd in combinatie met appartementen voor starters en/of ouderen.

De gemeente heeft het onderzoeksbureau Goudappel Coffeng laten uitzoeken of er ruimte is voor een extra supermarkt in Dronten. De conclusie is dat de winkel er kan komen ‘zonder dat daarbij een onevenredige verstoring ontstaat van de Dronter detailhandelsstructuur’.

Dronten-West is volgens het rapport de ideale plek voor die nieuwe supermarkt, omdat de bevolkingsgroei vooral aan de westzijde van het dorp plaatsvindt.

Andere supermarkten

De onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat de andere supermarkten in Dronten voldoende omzet hebben om ook na de opening van de Lidl door te kunnen gaan. Ze verwachten dan ook niet dat de komst van de Lidl tot ongewenste leegstand gaat leiden.

Ze vrezen geen leegstand bij de supermarkten, maar ook niet bij overige dagelijkse aanbieders, zoals op het gebied van levensmiddelen of persoonlijke verzorging. En mocht er al een supermarkt sluiten, dan achten de onderzoekers de kans groot dat een andere supermarktformule het leegstaande pand opvult.

Goudappel Coffeng heeft de mogelijke gevolgen van de komst van de andere supermarkten in de gemeente Dronten in kaart gebracht. De conclusies:

Jumbo Dronten-Zuid

Deze supermarkt ondervindt geen noemenswaardige hinder. De Jumbo kent een ander verzorgingsgebied met een wijkfunctie en gaat deels om een ander marktsegment.

Albert Heijn Dronten-West

Enerzijds krijgt de AH een concurrent naast de deur. Anderzijds trekt Lidl een nieuw publiek naar het wijkcentrum, wat leidt tot een nieuw potentieel aan consumenten. Aangezien de bevolking in de directe omgeving groeit, verwachten de onderzoekers voor de Albert Heijn per saldo een positief effect.

De vier supermarkten in Suydersee

De combinatie Albert Heijn/Lidl maakt Dronten-West aantrekkelijker als aankoopgebied. Een deel van de klanten vanuit het centrum zal hierdoor voor deze nieuwe combinatie kiezen. Het rapport verwacht echter dat dat deze effecten relatief beperkt zijn. Bovendien wordt het klantenverlies verspreid over de vier supermarkten.

Biddinghuizen

Hier is al een Lidl gevestigd en de reisafstand naar Dronten-West is dusdanig groot, dat dit geen verschuivingen zal opleveren.

Swifterbant

Mogelijk neemt de oriëntatie richting Dronten-West toe. In Swifterbant ontbreekt een discountsupermarkt en Swifterbant ligt aan de westzijde van Dronten. Inwoners die gericht zijn op discountsupermarkten kunnen nu terecht in Dronten (Aldi), Biddinghuizen (Lidl) en Lelystad, waardoor het totale effect volgens het onderzoek niet al te groot is.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo