DeDrontenaar.nl

Woensdag, 5 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Windplan Blauw verplaatst vier windmolens bij Swifterbant, maar wel met tegenzin

Windplan Blauw verplaatst vier windmolens bij Swifterbant, maar wel met tegenzin
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - De initiatiefnemers van Windplan Blauw hebben besloten vier van de vijf omstreden windmolens bij Swifterbant te verplaatsen. „De vier turbines aan de Rivierduintocht ten zuiden van de Swifterringweg worden verplaatst naar de andere kant van de tocht”, schrijven Swifterwint en Nuon op de website van het windplan, „Hierdoor komen de molens buiten het Swifterbos te staan. Alle andere turbineposities blijven ongewijzigd.”

Vanuit Swifterbant waren 800 handtekeningen ingediend tegen de vijf geplande windmolens. Ook de gemeente Dronten heeft opgeroepen om de drie molens buiten het bos te plaatsen. Datzelfde verzoek heeft de gemeente de afgelopen maand nogmaals gedaan in een gesprek met en een brief aan de initiatiefnemers.

Betreuren

De initiatiefnemers komen daaraan nu tegemoet, maar zijn er niet blij mee: „Wij betreuren het standpunt van gemeente Dronten en de gevolgen die dit heeft.” Het was de bedoeling dat Staatsbosbeheer een financiële bijdrage zou krijgen voor het instandhouden van het Swifterbos. „Met de aanpassing in het voorkeursalternatief is de meerwaarde die we met plaatsing in het bos hadden kunnen creëren, niet meer haalbaar”, sombert Windplan Blauw.

Volgens de initiatiefnemers gaat het om een zogenaamde ‘wijziging van ondergeschikt belang’: „Deze wijziging heeft geen gevolgen voor de huidige planning en procedure van Windplan Blauw.”

Windplan Blauw

Windplan Groen