DeDrontenaar.nl

Donderdag, 2 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Volkstuinvereniging Swifterbant is vandalisme beu: „Triest dat dit vernield wordt”

Volkstuinvereniging Swifterbant is vandalisme beu: „Triest dat dit vernield wordt”
Het volkstuincomplex aan de Bosweg.
Foto: Google StreetView
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - Het volkstuinencomplex aan de Bosweg in Swifterbant wordt de laatste tijd behoorlijk geteisterd door vandalisme. Het bestuur is het zat en geeft er daarom ruchtbaarheid aan. „Het mooiste zou natuurlijk zijn dat de vandalen het zèlf lezen en tot inzicht komen.”

DeDrontenaar.nl sprak over het vandalisme met de secretaris Jan Bloemert van de volkstuinvereniging.

Wat is er aan de hand op jullie volkstuinencomplex?
Jan Bloemert: „We worden al een aantal maanden behoorlijk geteisterd door vandalisme. Ruiten van kassen worden ingegooid, schuurtjes worden opengemaakt, hekwerk wordt beschadigd, tuingereedschap wordt weggehaald of op een andere plaats neergelegd. Dat soort dingen.”

Hoe omvangrijk is het?
„Als ze komen, laten ze echt een spoor van vernielingen achter. Vorige week zijn ze ook weer geweest en toen zijn er meerdere zaken kapotgemaakt.”

Er worden geen dingen gestolen?
„Nee, het gaat over het algemeen over gewoon vandalisme.”

Het gebeurt regelmatig. Waar moeten we dan aan denken?
„Het is wisselend. Soms blijft het een aantal weken rustig en dan opeens komen ze weer terug. En dan gebeurt het meestel wel één keer in de week.”

Hebben jullie enig idee wie het zijn?
„Nee. We weten wel dat het in de avonduren gebeurt en met name in de weekeinden. Wat we ook weten is dat we met enige regelmaat wietzakjes aantreffen.”

Is er aangifte gedaan?
„Jazeker! De leden die het betreft hebben allemaal aangifte gedaan bij de wijkagent. Die is er volop bij betrokken en wil niets liever dan dit oplossen.”

Een vraag naar de bekende weg: wat vindt u ervan?
„Heel vervelend natuurlijk. Het is een hobby van heel veel mensen in Swifterbant. We hebben zo’n 120 volkstuinders en het vervult een hele grote sociale functie binnen het dorp. Het is gewoon heel erg jammer, want veel mensen zijn elke dag op de volkstuin. Dat is voor deze mensen een levensinvulling. Het is triest dat dit vernield wordt.”

Ziet u een oplossing?
„Het is een open toegankelijk gebied. Er staat een hek omheen, maar iedereen kan gewoon op de tuinen komen. Je mag toch verwachten dat mensen in Swifterbant daar respect voor hebben?”

U hebt er nu aandacht voor gevraagd. Wat hoopt u daarmee te bereiken?
„We hebben als bestuur gezegd: we gaan er enigszins ruchtbaarheid aan geven in de hoop dat mensen dan alert zijn en de vandalen aanspreken als ze hen zien. Het mooiste zou natuurlijk zijn dat de vandalen het zèlf lezen en tot inzicht komen.”

Waar kunnen mensen terecht die iets weten of die iets zien?
„Mocht u op ongebruikelijke tijdstippen personen op of nabij het volkstuinencomplex signaleren, waarvan u denkt dat ze onbevoegd zijn om het terrein te betreden, spreekt u dan deze personen aan. Of geef het door aan het bestuur van de volkstuinvereniging.”

Vernielingen Swifterbant