DeDrontenaar.nl

Woensdag, 12 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Swifterbant moet nog wennen aan speurtocht voor Sven Boerebach

Swifterbant moet nog wennen aan speurtocht voor Sven Boerebach
Spelletjes tijdens Sven's Spellenspeurtocht in Swifterbant.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - De kinderen in Swifterbant wisten zaterdag niet wat ze konden verwachten bij de spellenspeurtocht ter nagedachtenis aan Sven Boerebach. Iedereen die meedeed was echter enthousiast. ,,Er is van alles te doen. Eigenlijk ben je gewoon aan het sporten, terwijl het niet voelt als sport”, zegt één van hen, ,,Je bent lekker buiten; veel leuker dan binnen zitten te gamen.”

Het is precies de reactie waarop organisator Dora Grevelink had gehoopt. Dertien jaar geleden kwamen Lesley en Sven Boerebach, zoontjes van Dora en voormalig profvoetballer Michel Boerebach, om het leven bij een verkeersongeluk.

Sindsdien houdt Dora de herinnering aan Lesley en Sven levend met de organisatie van een jaarlijks voetbaltoernooi (voor Lesley) en een kinderboerderij (voor Sven). Dankzij de medewerking van 45 vrijwilligers werd zaterdag in Swifterbant de eerste editie van Sven's spellenspeurtocht gehouden.

Lachende gezichten

Daniëlle is een vriendin van Dora en zij hoefde geen seconde na te denken toen ze werd gevraagd om mee te helpen. Na een rondje langs de spelletjes is haar enthousiasme alleen maar groter geworden: ,,Iedereen vindt het hartstikke leuk, ik zie alleen maar lachende gezichten.”

Waarom organiseer je deze dag?
Dora Grevelink: ,,Ik heb voor elk kind iets verzonnen: voor Lesley het voetbaltoernooi en voor Sven de kinderboerderij. Die kinderboerderij was àf, die hebben wij aan de school (De Zonnebloemschool in Emmeloord -red.) gegeven, dus ik wilde graag wat nieuws.”

Waarom een speurtocht?
,,Omdat mijn kinderen heel gek waren van speurtochten en van alles wat met buitenspelen te maken had.”

Maar het is méér dan een speurtocht?
,,Het is een spellenspeurtocht met onderweg allemaal spelletjes die wij vroeger deden. Zoals: koekhappen, spijkerbroekhangen, spijkerpoepen, stoepranden, zaklopen, ringengooien, blikgooien. Er zijn 34 spellen onderweg. Elk kind doet aan minimaal 15 spelletjes mee. Aan het eind kunnen ze hier bij het winkelcentrum een auto verven en spelen op de 7 springkussens die hier staan. Deze springkussens zijn ook mooi voor de kinderen die te klein zijn om mee te doen aan de speurtocht.”

Hoe is de belangstelling?
,,Matig, tussen de 50 en de 60 kinderen. Ik had gehoopt op meer. Waarschijnlijk is het niet goed naar buiten gekomen dat iedereen zich zowel als groep als alleen kon opgeven. Sommigen dachten dat ze alleen in groepen konden meedoen. Jammer dat het niet goed begrepen is, alhoewel het natuurlijk ook kan zijn dat er gewoon niet voldoende belangstelling voor is. Maar het is iets dat je moet opbouwen, dit is pas de eerste keer. We kunnen nu rustig kijken hoe het loopt en wat er wel en niet goed gaat.”

Dat betekent dat je er wel mee doorgaat?
,,Ja, als de vrijwilligers tenminste willen. Want die moeten het natuurlijk allemaal doen. We hebben vandaag 45 vrijwilligers. Ik ben die mensen gigantisch dankbaar dat ze dit met mij wilden uitproberen.”

Zijn dat mensen die zich spontaan hebben opgegeven, vrienden, bekenden?
,,Vrijwel allemaal familie, vrienden, bekenden. Iets meer dan de helft helpt ook altijd bij het voetbaltoernooi.”

Is een dag als deze voor jou emotioneel?
,,Nee, helemaal niet. Daar heb ik het veel te druk voor. Ik ben alleen maar bezig met organiseren, koffie zetten en met crisissen.”

Sven had dit een mooie dag gevonden?
,,Ja, zeker weten!”

Onze dochter heeft genoten samen met haar vriendinnen. Top. Petje af voor de organisatie wat een mooi initiatief! als het volgend jaar weer is zijn ze zeker van de partij.
Alexandra | zondag 11 september 2016 12:39