DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 10 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Provincie laat Swifterbant links liggen bij plannen voor inrichting rotondes

Provincie laat Swifterbant links liggen bij plannen voor inrichting rotondes
Dennis Zunnebeld presenteert de plannen voor de rotondes.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - De provincie Flevoland deed een jaar geleden de nadrukkelijke toezegging, dat er samen met het dorp plannen zouden worden gemaakt voor de inrichting van de nieuwe rotondes De Kolk en Tarpanweg. Projectleider Dennis Zunnebeld kwam gisteren naar de vergadering van Dorpsbelangen om te vertellen dat de provincie haar eigen koers vaart. 'Lelystad' bepaalt zèlf wat er gebeurt met de rotondes.

,,Dìt is het plan’’, snauwde de woordvoerder van de provincie. Vice-voorzitter Douwe Kuperus zei na afloop ‘met verbazing’ kennis te hebben genomen van de presentatie van Zunnebeld. In de ogen van Dorpsbelangen is het overleg met de provincie ‘hopeloos verlopen’.

Ontboden in provinciehuis

Het dorp is volgens Kuperus weliswaar enige tijd geleden ontboden in het provinciehuis, maar werd daar geconfronteerd met een kant en klaar plan. ,,We hebben achter de feiten aangelopen’’, aldus de vice-voorzitter, ,,Al met al heel teleurstellend, bijzonder jammer.’’

Toch is Dorpsbelangen niet op haar strepen gaan staan: ,,Want je hebt die mensen ook weer nodig.’’

Cortenstaal

Het beeld van de rotondes wordt bepaald door cortenstaal, dat een roestige aanblik geeft. Op de rotondes komen vier bomen en verder vaste planten. De rotonde De Kolk wordt iets luxer ingericht dan de verder van het dorp gelegen Tarpanweg.

Op de rotondes wordt een link gelegd tussen het huidige dorp Swifterbant en de prehistorische Swifterbantcultuur. Rijdend vanaf de Ketelbrug krijgen de automobilisten de tekst ‘Swifterbant 1957’ te zien, verwijzend naar het jaar dat het dorp werd ontworpen. Vanuit de richting Dronten komt de tekst ‘ 4500 v Chr’, verwijzend naar de Swifterbantcultuur.

Over de exacte tekst en de jaartallen op de borden wil de provincie nog wel van gedachten wisselen met het dorp; met name als het aantal lettertekens niet toeneemt.

Gepasseerd station

Over de inrichting en het gebruik van cortenstaal kon gisteravond niet meer worden gediscussieerd. Dorpsbewoners die het niet mooi vonden, kregen te horen dat er over smaak niet te twisten valt en dat die discussie een gepasseerd station is: ,,Wij hebben al een heel traject doorlopen.’’

De inrichting van de rotondes gebeurt in oktober en november van dit jaar. Volgens Dennis Zunnebeld is dat de beste periode voor de beplanting: ,,Het is nu al te laat om het nog in het voorjaar te doen.’’

Rotonde De Kolk

Vergadering Dorpsbelangen Swifterbant