DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 18 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Primera Jan Alberts 25 jaar in Swifterbant: „Mensen blijven nu eindelijk in het eigen dorp”

Primera Jan Alberts 25 jaar in Swifterbant: „Mensen blijven nu eindelijk in het eigen dorp”
Jan Alberts
Foto: eigen foto
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - Jan Alberts viert maandag zijn zilveren jubileum als ondernemer in Swifterbant. De eigenaar van Primera Alberts kijkt terug op roerige jaren en is op zoek naar een opvolger. Ondertussen heeft hij ook nog een appeltje te schillen met de gemeente Dronten...

Vijfentwintig jaar Primera in Swifterbant. Is het maandag groot feest?
Jan Alberts: „Niet heel groot hoor, maar we gaan wel wat goodybags weggeven.”

Er is in die 25 jaar heel wat gebeurd.
„Klopt, we hebben op verschillende locaties gezeten. Eerst waar nu De Huyskamer zit, daarna op ongeveer de plek waar nu de bloemenwinkel gevestigd is. Toen de bank ons de nek had omgedraaid, zijn we daar verder gegaan als alleen Primera-winkel. Op het moment dat het winkelcentrum gebouwd werd, hebben we 2,5 jaar in een noodwinkel gezeten. En nu zitten we hier al meer dan tien jaar. Een aantal jaren geleden hebben we nog een tweede winkel geprobeerd in Dronten-west, maar daar was toch de tijd niet rijp voor. We hebben dus veel meegemaakt en we zijn er nog steeds!”

Hoe draait het op het ogenblik?
„Behoorlijk goed. We zitten tijdens de coronacrisis zelfs op +9%.”

Heb je daar een verklaring voor?
„De mensen blijven nu eindelijk in het eigen dorp. We hebben in Swifterbant te maken met 90% forensen. Die zien we hier nooit, omdat ze in het weekeinde gaan ‘winkelen’ in andere plaatsen. En nu blijven ze thuis, doen ze hier hun boodschappen.”

Voor de mensen die niet dagelijks over de vloer komen: wat voor winkel heb je?
„We zijn geen standaard Primera-winkel met alleen tabak, kansspelen, tijdschriften, kaarten. We hebben speelgoed, huishoudelijke artikelen, schrijfwaren, cadeau-artikelen. Dat is belangrijk voor een winkel in een dorp als Swifterbant: je moet breed zijn.”

Hoe gaat het in het winkelcentrum? Er zijn nogal wat lege panden en ook de bloemenzaak stopt.
„Wij hebben zelf het huurcontract verlengd voor vijf jaar, dus op zich ben ik optimistisch. Maar natuurlijk zijn er zorgen. Het aantal inwoners daalt, omdat er niks gebouwd wordt. De ouderen jagen ze het dorp uit en de kinderen kunnen hier geen huis vinden. Het MFC had al lang klaar moeten zijn en die nieuwbouwwijk, dat duurt ook nog wel even…”

Je bent een beetje somber over hoe het dorp zich ontwikkelt?
„Er zijn ook buiten de woningbouw nogal wat onzekere factoren. We hadden gehoopt op wat werkgelegenheid door Lelystad Airport en ook met die windmolens is het afwachten hoe het zich ontwikkelt. Het is al jaren zo dat de gemeente Dronten weinig voor ons over heeft.”

Voelt Swifterbant zich echt het ondergeschoven kindje?
„Ja, dat voel ik al jaren zo. Ik heb me jarenlang ingezet voor allerlei besturen, ben heel vaak bij de gemeente geweest. Maar wat je ook afspreekt, er komt geen zak van terecht. Je spreekt af dat er géén nieuwe supermarkt bij komt en vervolgens komt er een Lidl. Er zijn allerlei smoesjes om geen woningen te hoeven bouwen. We hadden een sterke bedrijvenvereniging en winkeliersvereniging, maar het moest één ondernemersvereniging De Driehoek worden en daarmee hebben ze het hier om zeep geholpen. We zouden een nieuwe sporthal krijgen, we moeten elk jaar vechten om het zwembad open te houden. En zo lopen we overal achter de feiten aan. Ik ben wel een beetje klaar met de gemeente Dronten.

En we begonnen het gesprek nog wel zo feestelijk, met jullie jubileum.
„Je hebt gelijk. Daar moeten we het vooral over hebben. Dat is een hele mijlpaal. Ook binnen de 550 Primera-winkels is het bijzonder, iets om naar uit te kijken.”

Hoe ziet de toekomst van je winkel eruit?
„Ik word in augustus 65, ook een aardige mijlpaal. De afgelopen 25 jaar heb ik 6 dagen in de week gewerkt en lichamelijk ben ik toe aan rust. We denken erover om de winkel te verkopen.”

Ben jij eigenaar of franchisenemer?
„We zijn een coöperatie. Samen hebben we 550 winkels en wij hebben 60% van de aandelen.”

Is er belangstelling om het over te nemen?
„Dat weet ik nog niet. Mijn zonen en dochter hebben geen interesse, dus ik moet extern zoeken. Ik heb heb nog even de tijd, heb ‘m bijtijds te koop gezet. Afwachten of dat lukt.”

Waar begint een nieuwe eigenaar aan?
„Het is geen nieuwe winkel. Maar dat heeft ook voordelen: als je een nieuwe winkel wilt opzetten, ben je op z’n minst het dubbele kwijt. Dus voor starters is het best aantrekkelijk, zeker omdat we veel méér zijn dan alleen een Primera-winkel.”

Alvast gefeliciteerd Jan met het zilveren jubileum. En wat onze gemeente betreft, sla je de spijker op zijn kop
Erik Dibbelink | zondag 21 juni 2020 15:42
Van harte gefeliciteerd met dit doorzettingsvermogen. Nog goede jaren toegewenst....
Betty Brummelman | vrijdag 26 juni 2020 16:29