DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 3 april 2020

Dagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

NTR zendt op twee zondagmiddagen een eerbetoon aan Abdellah Zaki uit Swifterbant uit

NTR zendt op twee zondagmiddagen een eerbetoon aan Abdellah Zaki uit Swifterbant uit
Hajia samen met haar vader Abdellah Zaki.
Foto: NTR
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - De NTR zendt op twee zondagmiddagen een documentaire uit over de zoektocht van Hajia Zaki naar de geschiedenis van haar vader: Abdellah Zaki uit Swifterbant. Het programma heeft als titel ‘De bijzondere nalatenschap van Abdellah Zaki’.

„Abdellah Zaki is één van de vele Marokkanen die vijftig jaar geleden naar Nederland migreerden”, schrijft de NTR in een persbericht, „Hajia's vader was geen stereotype gastarbeider. Abdellah Zaki's verhaal begint in 1936 als hij wordt geboren in Casablanca. Daar ontstaat zijn grootste passie: schilderen en liederen schrijven. Hij volgt in Marokko een kunstopleiding en de muziekschool.”

Angstvallig geheim

„Eenmaal in Nederland, in de jaren zestig, werkt hij in verschillende fabrieken in de Flevopolder. In zijn vrije tijd schildert hij veel op zijn zolderkamer. Ook blijft hij musiceren. Zijn vrienden en familie kennen zijn werk goed maar voor de verdere buitenwereld houdt hij zijn passie tot zijn dood in 2017 angstvallig geheim.”

Waarom is Zaki nooit met zijn werk naar buiten getreden? Zijn dochter Hajia zoekt in dit tweeluik naar antwoorden op deze en andere vragen die ze heeft over haar vaders verleden, zijn passies en worstelingen.

Marokkaanse Vincent van Gogh

Ook heeft Hajia een missie: De nalatenschap van haar vader, die na zijn dood ‘de Marokkaanse Vincent van Gogh’ wordt genoemd, een bijzonder eerbetoon geven. Is Zaki's erfenis zo bijzonder dat het Hajia lukt zijn werk een plek te geven in een museum in Nederland of Marokko?

„De bijzondere nalatenschap van Abdellah Zaki is het verhaal van een eigenzinnige vader en een dochter die de nalatenschap van haar vader levend wil houden en een plek wil geven in de gedeelde geschiedenis van Marokko en Nederland”, aldus de NTR.

Uitzendingen

  • Zondag 15 december, 16.25 uur bij de NTR op NPO 2
  • Zondag 22 december, 16.25 uur bij de NTR op NPO 2

Aanvang: zondag 15 december 2019 16:25