DeDrontenaar.nl

Zondag, 27 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Nieuwbouwwijk Swifterbant-zuid ligt in slagschaduw van nieuwe windmolens

Nieuwbouwwijk Swifterbant-zuid ligt in slagschaduw van nieuwe windmolens
Frits Rutgers toont de plannen van Swifterwint.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - De nieuwe woningbouwlocatie Swifterbant-zuid ligt volgens Dorpsbelangen Swifterbant in de slagschaduw van enkele nieuw te bouwen windmolens. „Dat hebben wij als Dorpsbelangen aangekaart in de laatste vergadering met Swifterwint”, zegt bestuurslid Co Hermans.

Frits Rutgers uit Dronten zit namens Dorpsbelangen in de klankbordgroep van Windplan Blauw. Hij zette dinsdag tijdens de jaarvergadering de stand van zaken uiteen. Over Swifterbant-zuid zei hij: „Ik heb van begin af aan in de klankbordgroep gezegd: jullie moeten rekening houden met de plannen binnen Swifterbant voor uitbreiding van het dorp.”

Volgens Co Hermans stelt Dorpsbelangen alles in het werk om te voorkomen dat Swifterbant hinder gaat ondervinden van de nieuwe windmolens: „Wij hebben al een officieel bezwaar officieel bij de gemeente ingediend tegen minimaal de 5 molens die aan de rand van het dorp staan. Die vinden wij niet acceptabel.”

Windmolens véél groter

Rutgers vertelde over de sanering van 74 bestaande molens en de bouw van 61 nieuwe windturbines. Die nieuwe windmolens worden 213 tot 240 meter hoog.

Bestuurslid Herman Vermeer van Swifterwint: „Als je nu naar Lelystad rijdt en onder het viaduct doorrijdt staan er drie molens. Dat zijn de types molens die in het gebied tussen Swifterbant en Lelystad gepland zijn.”

Rutgers zei dat de commissie Milieueffectrapport de opdracht heeft gegeven om kritisch te kijken naar de windmolens vlakbij het dorp: „Dus het is allemaal nog onzeker hoe dat verder gaat.” Hij herinnerde er aan dat Swifterwint ook met een goede doorrekening van het geluid en de slagschaduwen moet komen.

Goede bedoelingen

De discussie bij Dorpsbelangen werd beheerst door drie of vier leden die mordicus tegen alle windmolens zijn. Herman Vermeer deed een ultieme poging om hen te overtuigen van de goede bedoelingen van Swifterwint: „Ik ga niet proberen jullie over te halen om iets wel of niet mooi te vinden. Iedere burger heeft het recht om een zienswijze in te dienen. Ik vind het belangrijk om te zeggen: maak daar gebruik van!”

Volgens Vermeer tracht Swifterwint de tegenstellingen binnen het dorp weg te nemen. Hij nodigde de inwoners uit in het kantoor aan De Maalstroom op het industrieterrein bij Swifterbant. Daar kan iedereen kennis nemen van een 3D-animatie met de slagschaduwen: „Wij hebben niets te verbergen.”

Herman Vermeer deed de toezegging om serieus te kijken naar oplossingen: „Het zal iedereen een beetje pijn doen. Maar wij zullen ons best doen om ook iets terug te geven aan het dorp.”

Windplan Blauw

Swifterbant-zuid