DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 18 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Meer medelijden dan boosheid in Swifterbant over zwervende arbeidsmigranten

Meer medelijden dan boosheid in Swifterbant over zwervende arbeidsmigranten
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - Rondzwervende arbeidsmigranten zijn momenteel het gesprek van de dag in Swifterbant. Naar verluidt gaat het om in ieder geval twee mannen uit Polen. Zij zorgen voor enige overlast in het dorp en hebben onder andere ingebroken om de nacht te kunnen doorbrengen.

Dorpsbelangen Swifterbant is op de hoogte van het probleem van de zwervers, maar weet er het fijne niet van. „Wij begrijpen dat het mensen zijn die hun werk zijn kwijtgeraakt en daardoor ook geen onderdak meer hebben”, zegt bestuurslid Sandra Nobel, die denkt dat Swifterbant te klein is voor dit soort ‘stadsproblematiek’.

In caravan

Ilona Hakkenbroek van De Abelen bevestigt dat de Polen een hek hebben doorgeknipt bij haar dorpscamping en enkele nachten in een privécaravan hebben geslapen. „We hebben één man op heterdaad betrapt.”

„Eigenlijk wil ik ze een beetje beschermen en willen we met ze rond de tafel om te vragen: wat is er aan de hand?”, vervolgt de campingeigenaar, „Natuurlijk ondervinden we er wat overlast van, maar ze zijn niet bedreigend ofzo. Wij vinden dat er gewoon een oplossing moet komen voor deze mensen. Het kan niet zo zijn dat wij ze naar Nederland halen en ze daarna aan hun lot overlaten.”

Zorgelijk

De fractie van GroenLinks heeft vragen over de mannen gesteld aan B en W. Sandra Nobel vindt dat fijn: „Want dit is heel zorgelijk. Als gemeenschap hebben we een zorgplicht. Het kan niet zo zijn dat deze mensen op straat moeten verblijven. Ik hoop dat er een vorm van opvang georganiseerd kan worden. Daarom zijn wij blij met de aandacht van de politiek.”

Ook SP-afdelingsvoorzitter Anneke Popa houdt zich ermee bezig. Zij kent de verhalen over een man van boven de zestig en een jongere man, maar hoort ook over een groep van zes mannen. „In ieder geval is het heel naar voor die mensen als ze in de buitenlucht moeten bivakkeren”, zegt Popa, „ En het is ook vervelend voor de mensen in Swifterbant."

Krijgen de tijd

David Keetman van Level One, de eigenaar van het ‘Polendorp’ aan de Visvijverweg, stelt dat het onmogelijk is dat deze mensen door zijn uitzendbureau op straat zijn gezet: „Want dat dòen wij niet! Het gebeurt wel eens dat er iemand stopt met werken of moet stoppen, maar wij zorgen natuurlijk altijd dat ze de tijd krijgen om huisvesting te vinden.”

Keetman wijst erop dat er momenteel in de gemeente Dronten voldoende werkgelegenheid is voor arbeidsmigranten. Ook stelt hij dat er helemaal geen reisbeperkingen van en naar Polen zijn: „Misschien moet je twee weken thuis in quarantaine, dat is het enige.”

Verantwoordelijkheid

Paul Vermast (GroenLinks) spreekt in zijn vragen aan B en W over inbraken in Swifterbant. Hij voegt er meteen aan toe dat het niet om diefstal gaat, maar om overnachten. Vermast houdt met name de werkgever verantwoordelijk voor arbeidsmigranten: „En als die zijn verantwoordelijkheid niet pakt, moeten wij het als overheid doen.” GroenLinks heeft het gemeentebestuur gevraagd naar mogelijkheden van noodopvang.

De campingeigenaar heeft de politie ingeschakeld. Die zijn wezen kijken, maar op dat moment waren de mannen alweer verdwenen. Een woordvoerster van de politie kan pas na het weekeinde informatie geven over het onderzoek.

Roemeen

Overigens staat het verhaal van de Poolse arbeidsmigranten helemaal los van de Roemeense man, die eerder deze week is opgevangen door Delilah van den Heuvel.

Zij weet inmiddels dat de papieren van deze man gestolen zij: „We zijn nu voor hem bezig om nieuwe papieren te regelen.” Ook is zij een inzamelingsactie gestart om een ticket te kunnen betalen, zodat hij terug kan naar huis.