DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Lof voor plannen voor Swifterbant-zuid, vragen over verkeersstromen naar ’t dorp

Lof voor plannen voor Swifterbant-zuid, vragen over verkeersstromen naar ’t dorp
Eén van de drie tekeningen.
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - Hoe rijdt het verkeer van Swifterbant-zuid straks naar de scholen en het winkelcentrum in het dorp? Die vraag stond vanavond centraal bij de de bespreking van de eerste plannen voor de nieuwbouwwijk. Voor het overige was er vooral lof voor de drie scenario’s, die door het ‘ontwerpteam’ zijn gemaakt. Op maandag 16 maart worden deze gepresenteerd in het dorp.

Sandra Nobel en Joyce van Mook toonden de drie schetsen vanavond aan de gemeenteraad. Nobel deed dat namens de vereniging Dorpsbelangen en dorpsbewoner Van Mook namens het ontwerpteam.

In alle plannen is minimaal één verkeersaansluiting van de wijk op de Bisonweg getekend. Of het verkeer uit de wijk ook via de Biddingweg naar het dorp moet kunnen rijden, daar is het ontwerpteam nog niet uit.


In één streep

„Wat ons betreft is het een voorwaarde dat de mensen in één streep op de fiets de winkels kunnen bereiken”, zei Willemien Wever (CDA). Joyce van Mook was het daarmee eens: „Maar we moeten ook rekening houden met de gevoeligheid van het ontbossen.”

Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronen) vroeg tevens aandacht voor de auto: „Want als je ziet hoe je vanuit die hoek nu naar centrum moet, daar word je niet echt blij van.”

Snelheid

Uitgangspunt is dat er in de periode tot 2048 zes- tot achthonderd woningen worden gebouwd in Swifterbant-zuid. Veel raadsleden vroegen of het tempo van de woningbouw omhoog kan.

„Is versnelling in het proces mogelijk?”, wilde onder anderen Lazise Hillebregt (D66) weten. Wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) antwoordde dat het eventueel sneller kan. Wel moet eerst het bestemmingsplan worden vastgesteld.

Alhoewel het gesprek eigenlijk ging over de hoofdstructuur van de wijk, wilden verschillende fracties ook al informatie over de verhouding tussen koop- en huurwoningen. „Is er voldoende aandacht voor sociale woningbouw?”, vroeg Frans Rietveld (SP). Een antwoord kreeg hij niet.

Mooie schetsen

Voor het overige was er dus vooral lof over de eerste ontwerpen. „Mooie schetsen”, zei Paul Vermast (GroenLinks). „Het ziet er heel speels uit”, vond Willemien Wever. „Het zijn mooie plannen, een mooie start voor deze wijk”, juichte Jan Ammerlaan.

„Het profiel past helemaal bij Swifterbant”, voegde Lazise Hillebregt eraan toe. „Prachtig werk, prachtige plaatjes”, meende Suzanne Stoop (PvdA). Paul Gach (VVD): „Complimenten voor dit mooie resultaat.”

Swifterbant-zuid