DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 18 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Koningsdag moet weer bruisen in Swifterbant: „Vijftig praalwagens, dat zou prachtig zijn”

Koningsdag moet weer bruisen in Swifterbant: „Vijftig praalwagens, dat zou prachtig zijn”
Koningsdag 2018 in Swifterbant.
Foto: eigen foto
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - Als het aan stichting De Klokbeker ligt, keren oude tijden terug in Swifterbant. Met weemoed denken de bestuursleden terug aan de jaren dat het hele dorp zich schaarde achter grote evenementen. Ze zien dat enthousiasme langzaam maar zeker terugkeren. Daarom hebben ze voor Koningsdag de aloude praalwagenoptocht weer op de agenda gezet. „Vijftig wagens, dat zou prachtig zijn”, zegt Berrie Huizing.

Ze weten niet precies wanneer de optocht voor ’t laatst gehouden is. „Vier jaar geleden”, zegt penningmeester Berrie. „Dat was in de tijd dat het nog Koninginnedag was”, meent voorzitter Dennis van der Zee. Wel zijn ze het erover eens dat de belangstelling tanende was. Berrie Huizing: „In mijn herinnering waren er iets van vijftien praalwagens.”

Lisa Stoevelaar

De jaren daarna stelde Koningsdag weinig voor in Swifterbant. „Veel meer dan een vrijmarkt was het niet”, treurt Van der Zee. Vorig jaar stampte de toen 20-jarige Lisa Stoevelaar in zes weken tijd een heel leuk programma uit de grond, mede dankzij de hulp van horecabedrijven De Meiden en De Huijskamer.

Het bestuur van De Klokbeker trok daaruit de conclusie dat het dorp weer klaar is voor iets groters. Dezelfde Lisa Stoevelaar trekt nu samen met Berrie Huizing de kar van de praalwagenoptocht. Dennis van der Zee: „We willen het weer leuk maken in het dorp.”

Van der Zee weet zich nog te herinneren dat de optocht vroeger een groots gebeuren was. „Er zijn jaren geweest met tegen de vijftig praalwagens, dat was een heel spektakel. En dat is wat we terug willen: Koningsdag moet weer gaan bruisen in Swifterbant. We willen dat mensen op Koningsdag in ons eigen dorp blijven in plaats van dat ze naar Dronten gaan of naar steden in de omgeving.”

Ook buurten en verenigingen

Berrie Huizing hoopt dat niet alleen de boeren aanhaken: „Als we die vijftig wagens willen halen, moeten er ook buurten meedoen met een auto en aanhangwagen. We hopen dat ook verenigingen meewerken, dat we het hele dorp weer kunnen betrekken bij Koningsdag.”

Het thema in 2019 is ‘straatnamen in Swifterbant’. „Maar je hoeft niet een praalwagen te bouwen rond de straat waar je zelf woont, hoor. Dat mag ook een andere straatnaam zijn waar je iets leuks bij bedenkt.”

Enthousiaste reacties

De eerste oproep op Facebook heeft al tot enthousiaste reacties geleid. „We hopen dat die mensen zich ook daadwerkelijk inschrijven en dat er rondom de praalwagenoptocht andere leuke dingen georganiseerd worden”, vertelt de voorzitter.

„Het lijkt erop dat Swifterbant weer in beweging komt”, klinkt het uit de mond van Berrie Huizing. Terwijl hij stilletjes hoopt op 50 praalwagens, is 10 het minimum: „Als die tien er op 15 februari niet zijn, wordt het afgeblazen. Maar ik ben vol vertrouwen.”

Hoge eisen worden er niet aan de praalwagens gesteld. „Alles mag, zolang het maar veilig is”, besluit Huizing.