Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Kinderen liggen te lezen op de trampoline bij minibieb: „Een feestje om naar te kijken”

Kinderen liggen te lezen op de trampoline bij minibieb: „Een feestje om naar te kijken”
Eveline Jansen bij haar minibieb aan de Jachthoorn in Swifterbant.
Foto: eigen foto

SWIFTERBANT - Eveline Jansen heeft in haar voortuin aan de Jachthoorn de eerste minibieb van Swifterbant geopend. Dankzij een subsidie van Oost Flevoland Woondiensten (OFW) kunnen inwoners van het dorp gratis boeken lenen en ruilen.

Een mini-bibliotheek, wat houdt dat in?
Eveline Jansen: „Het is een kast met kinderboeken en allerlei andere soorten boeken. Daar mag je gratis uit lenen, ruilen of als je boeken over hebt mag je ze er in zetten.”

Die minibieb is bij jou thuis?
„Ja, het is gewoon een kast in mijn tuin aan de Jachthoorn.”

Maar Swifterbant heeft toch al een bibliotheek?
„Ja en dat moet ook zo blijven! Wij zijn geen concurrent van de reguliere bibliotheek, dat is absoluut niet de bedoeling. Zij hebben natuurlijk veel meer boeken en de nieuwste boeken. Die hebben wij niet.”

Hoe ben je op het idee gekomen?
„Via de site van minibieb.nl. Er zijn er heel veel in Nederland, met name om het lezen bij kinderen te stimuleren; kinderen lezen tegenwoordig nu eenmaal niet zo veel. Maar ook het sociale aspect vind ik belangrijk. Mensen lopen voorbij, kijken even, maken een praatje met elkaar.”

Ben je zelf een lezer?
„Jazeker, ik vind het heerlijk om te lezen. En ik heb heel veel boeken. Vandaar dat ik dacht: wat moet ik ermee? Ik kan ze thuis in de kast laten staan, maar dat vind ik zonde.”

Wordt-ie al gebruikt?
„Ja hoor, ik woon tegenover een speeltuintje. Kinderen komen boekjes halen en liggen lekker op het gras te lezen. In de speeltuin staat ook een trampoline. Van de week lagen er een paar kinderen op de trampoline te lezen. Dat is natuurlijk geweldig, een feestje om naar te kijken.”

Hoe zijn tot nu toe de reacties?
„Goed. De kinderen vinden het heel erg leuk. In het dorp zijn de mensen positief. Het valt mij op dat er de laatste dagen steeds meer mensen voorbij lopen, al zijn er nog niet zo veel die echt boeken pakken. Ook de buren zijn enthousiast, ik heb al boeken gekregen van buren. Maar ook de gemeente, OFW en de Huurders Belangen Vereniging hebben boeken geschonken.”

Hoeveel boeken staan erin?
„Oh jee, dat weet ik niet precies. Er zitten vier planken in, de kast is 79 centimeter breed en hij staat helemaal vol.”

Is de kast wind- en regenbestendig?
„Ja. Het is een tuinkast, zo’n kast waarin je je gereedschap enzo buiten kunt laten staan. We hebben ‘m extra in de lak gezet en er zit een slot op voor de nacht.”

Waarom een slot? Het is toch gratis?
„Dat hebben we gedaan omdat OFW het zonde vond als-ie ’s nachts leeg zou worden geroofd. Ik verwacht niet dat het bij ons in de buurt gebeurt, maar ik heb geld gekregen van het Leefbaarheidsfonds van OWF, dus ik hou me aan hun regels. Hij is in principe open van ’s ochtends tien tot ’s avonds negen uur.”

Je bent de eerste in Swifterbant. Moeten er nog meer komen?
„Waarom niet? Ik zat te denken: hoe leuk zou het zijn om bij camping De Abelen een minibieb te openen voor mensen die daar verblijven? Lezen verbreedt je wereld en concurrentie onder mini-bibliotheken bestaat niet.”Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo