DeDrontenaar.nl

Maandag, 1 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Het was weer ‘raak’ in Swifterbant: ingegooide ruiten, lekgestoken banden, hakenkruizen

Het was weer ‘raak’ in Swifterbant: ingegooide ruiten, lekgestoken banden, hakenkruizen
Twee ingegooide ruiten bij basisschool De Branding.
Foto: eigen foto
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - Er zijn dit weekeinde weer tal van vernielingen aangericht in Swifterbant. „Dorpsbelangen en allerlei andere mensen zijn zó druk bezig om alles in het dorp leuk, gezellig en vrolijk te maken”, vertelt locatiemanager Karin Meijnders van Optisport, „Als er dan elk weekeinde ergens weer ellende is, dat is gewoon balen voor iedereen.”

Er werden zaterdag en zondag ruiten ingegooid bij De Branding, er waren vernielingen aan bushokjes en de skatebaan, er werden autobanden lekgestoken en bij het zwembad verschenen hakenkruizen.

Ruit 7, 8 en 9

Directeur Geertje van Keulen van christelijke basisschool De Branding: „Er zijn in de nacht van zaterdag op zondag bij ons drie grote ramen ingegooid. Vervelend, zeker omdat het in de laatste zes weken ramen nummer zeven, acht en negen waren.”

De directeur doet iedere keer trouw aangifte: „Maar dan krijg je online de melding dat de prioriteit ergens anders ligt.” Ze weet wel dat het geen gerichte actie tegen De Branding is: „Want er zijn ook bij De Duykeldam en De Golfslag ramen ingegooid. Dit weekeinde volgens mij niet, maar wel eerder.” Van Keulen wil het niet groter maken dan het is: „Al moet de gemeente wel elke keer die ramen vervangen en gaat het uiteindelijk om ons aller geld.”

Het vermoeden bestaat dat dat het dezelfde jongeren zijn die ook regelmatig schade veroorzaken bij het zwembad, De Steiger en op andere plaatsen. „Vervelend dat er kennelijk een groep is die niet weet hoe ze zich moeten gedragen”, aldus de schooldirecteur.

Hakenkruizen

Bij openluchtzwembad De Abelen ging het dit weekeinde om hakenkruizen en 666 op de muren. Het betekent dat er wederom mensen binnen de afrastering zijn geweest. Zwembadexploitant Optisport is de afgelopen weken vaker geconfronteerd met ongenode gasten. Zo ging er een baksteen door een ruit, werd er snoepgoed gestolen en prullenbakken omgegooid.

Locatiemanager Karin Meijnders van Optisport constateert dat de schade wel meevalt: „Maar het zijn wel allemaal kleinere dingen, waar iedereen last van heeft. En het is allemaal echt onnodig.” Optisport staat erover in contact met de wijkagent.

Jean Paul Gebben

„Hanggroepjongeren zijn hinderlijk, overlastgevend of crimineel”, zei burgemeester Jean Paul Gebben vorige maand, „Zoals ik het hoor zit deze groep in de fase hinderlijk en af en toe overlastgevend en gaat het richting criminaliteit.”

De gemeente Dronten heeft de indruk dat het om een groep 15- en 16-jarigen kinderen gaat, ‘waarbij alcohol- en drugsgebruik aan de orde is’. De burgemeester wees op de maatregelen die al eerder door de gemeente en andere betrokkenen zijn genomen. Hij voegde eraan toe dat hij zelf met de kinderen in gesprek wil.

Vernielingen Swifterbant