Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Gesprek over dementie in bibliotheek Swifterbant leidt tot 'veel leuke ideeën'

Gesprek over dementie in bibliotheek Swifterbant leidt tot 'veel leuke ideeën'
Odensehuis Flevoland in Swifterbant.
Foto: eigen foto

SWIFTERBANT - Odelsenhuis Flevoland heeft vorige week in de bibliotheek in Swifterbant een ‘rond de tafel gesprek’ gehouden over dementie. „Er zijn veel leuke ideeën aangeleverd”, concludeert het Odensehuis.

Verslag geschreven door Odensehuis Flevoland:

Op dinsdag 27 augustus heeft in de Flevomeer bibliotheek in Swifterbant het rond de tafel gesprek van Het Odensehuis Flevoland plaatsgevonden met als onderwerp ‘Dementie, de diagnose en dan…’

De verwachting is dat door de snelle vergrijzing het aantal mensen met dementie alleen maar zal toenemen. De belasting op de naaste omgeving en mantelzorger is groot. Het Odensehuis Flevoland biedt ondersteuning aan mensen met een vorm van beginnende dementie, hun partners en mantelzorgers.

Dinsdagmiddag was de leestafel in de bibliotheek gevuld met zeer enthousiaste mensen. Onder de aanwezigen waren onder anderen Jeroen Verburg, beleidsmedewerker sociaal domein gemeente Dronten en overige geïnteresseerden.

Tijdens het rondetafelgesprek hebben we met alle aanwezigen onderzocht hoe een ieder kan bijdragen aan een betere omgang met personen met een vorm van hersenfalen en hoe de gemeente Dronten en andere partijen hierin een rol kunnen spelen. Ook is de prettige samenwerking met de Flevomeer bibliotheek aan bod gekomen en was de inbreng van één van de casemanagers dementie van Icare zeer nuttig. Zij zijn immers gespecialiseerd in de leefwereld van degene met dementie en hun naasten.

Er zijn veel leuke ideeën aangeleverd, onder andere het verzorgen van stoelgymnastiek voor ouderen door een professional. Daarnaast was de vraag welke leuke en haalbare activiteiten we nog meer kunnen organiseren, want de kwaliteit van het leven staat tenslotte centraal.

In welke vorm gaan we informatie verstrekken aan mantelzorgers? Want voor hen is het belangrijk te weten hoe ermee om te gaan. De mensen die al bij het Odensehuis Flevoland komen, benadrukken dat ze het fijn vinden dat het Odensehuis Flevoland een inloophuis is. Dit betekent dat een ieder die met een vorm van hersenfalen te maken heeft zonder afspraak gewoon naar binnen kan lopen.

Het is gebleken dat juist deze laagdrempeligheid erg belangrijk is. Binnenkort zullen er verdere gesprekken met de gemeente Dronten volgen om te kijken wat haalbaar is en hoe we de plannen concreet kunnen uitwerken. Het is een fijne en zinvolle bespreking geweest die zeker een vervolg zal krijgen.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo