Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Gemeente sluit ijsclub Swifterbant vanwege de jeugd: gouden bruiloftsfeesten gaan niet door

Gemeente sluit ijsclub Swifterbant vanwege de jeugd: gouden bruiloftsfeesten gaan niet door
Voorzitter Rudy Maerman
Foto: ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

SWIFTERBANT - Vanwege vernielingen in het dorp en het schenken van alcohol aan jongeren mag IJsclub Swifterbant haar clubgebouw niet meer verhuren. Het bestuur heeft twee 50-jarige huwelijksfeesten moeten afzeggen. Volgens voorzitter Rudy Maerman brengt het de club financieel in de problemen.

Eén of twee keer in de week verhuurt ijsclub De Doorloper haar clubhuis voor een feestje of andere activiteiten. Meestal gaat dat goed. Soms wordt het gebouwtje door een volwassene gehuurd, die er vervolgens kinderen een feestje laat vieren.

De gemeente Dronten stelt dat dorpsbewoners daarover hebben geklaagd. Daarbij gaat het om vernielingen van jongeren op weg van de ijsclub naar café De Huijskamer. Ook zou er alcohol zijn geschonken aan kinderen onder de 18 jaar. Voor één van die kinderen moest de ambulance uitrukken.

IJsclub is verantwoordelijk

De vereniging vindt dat degene die het gebouwtje huurt verantwoordelijk is. „De gemeente stelt dat wij als ijsclub ook verantwoordelijk zijn”, zegt de voorzitter, „Zij hebben voorgesteld dat er altijd iemand van ons achter de bar staat. Maar dat kunnen wij niet bemensen.”

Daarop heeft de gemeente Dronten besloten verhuur te verbieden. Daarbij wordt gewezen op het bestemmingsplan. Het gebouw heeft als bestemming ‘sport’ en is dus niet bedoeld voor feestjes. Rudy Maerman: „Eén keer in de maand zit de vogelvereniging van Swifterbant er in. Dat mag nog wel, want dat wordt gezien als sport.

Afgelopen zaterdag zou een echtpaar een feestje geven omdat ze 50 jaar getrouwd waren. Over veertien dagen viert een ander echtpaar het gouden huwelijksfeest. „We hebben gevraagd of we die bestaande afspraken konden laten doorgaan. Dat was niet mogelijk. Die feestjes hebben we dus moeten afzeggen.”

Begroting bijgesteld

„Het betekent dat wij enorm veel inkomsten kwijt zijn. Het wordt voor ons moeilijk om de begroting rond te krijgen”, klaagt de heer Maerman, „We hebben de begroting al wat bijgesteld en kunnen niets bijzonders meer doen. Na 50 jaar zijn we aan een nieuw hek rond de ijsbaan toe. Dat staat nu op een laag pitje. Er moet eerst een héle goede winter komen, willen we dat soort dingen weer kunnen oppakken.”

Een alternatief kan zijn, dat de ijsclub zoekt naar andere sporten voor in de zomermaanden. „Maar daar zitten we niet op te wachten”, zegt de voorzitter, die een gesprek met de wethouder heeft aangevraagd. „Ik hoop dat er toch nog wat mogelijk is.”

Vernielingen

Tot overmaat van ramp is de ijsclub vorige week ook zelf geconfronteerd met vernielingen. Het gaas rondom het complex is opengeknipt en er is een gat in het gebouw geschopt.

„We praten over een schade van ongeveer 300 euro. Dat krijgen we er dan ook nog even bij”, aldus Rudy Maerman, die vermoedt dat het om dezelfde jongeren gaat die zijn club in de problemen hebben gebracht.

DeDrontenaar.nlOp de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo