DeDrontenaar.nl

Zondag, 12 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gemeente komt met pakket aan maatregelen tegen vernielzucht door kinderen Swifterbant

Gemeente komt met pakket aan maatregelen tegen vernielzucht door kinderen Swifterbant
Vernielingen bij De Duykeldam.
Foto: Facebook politie Dronten
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - Het gemeentebestuur kondigt een pakket aan maatregelen aan tegen de kinderen die de laatste tijd vernielingen aanrichten in Swifterbant. Inmiddels is bij de politie en de jongerenwerkers bekend wie de daders zijn. Het gaat om een groep 15- en 16-jarigen ‘waarbij alcohol- en drugsgebruik aan de orde is’.

In maart was het enkele weekeinden onrustig in Swifterbant. Dat is nog steeds niet voorbij. Zo klaagde zwembad De Abelen vandaag nog dat het hek steeds kapotgeknipt wordt en er spullen worden weggehaald: „Is dat nou echt nodig?”

Extra uren

De PvdA-fractie stelde twee weken geleden vragen over de situatie in Swifterbant. B en W schrijven in hun antwoord dat er is besloten om - in ieder geval tijdelijk - extra uren straathoek- en jongerenwerk in te zetten. Daarnaast zijn de contacten met onder andere de politie en horecaondernemers in het dorp aangehaald.

De jongeren is gevraagd om hun wensen en behoeften in een plan te verwerken. Tenslotte wordt er in het kader van de verslavingszorg op 20 mei een ‘kroegentocht’ voor ouders georganiseerd.

Ontmoetingsplek

B en W herinneren eraan dat de gemeenteraad twee jaar geleden al eens heeft gevraagd om de mogelijkheden te onderzoeken voor een ontmoetingsplek voor jongeren in Swifterbant. Het gemeentebestuur zegt er sindsdien alles aan gedaan te hebben.

Wat de gemeente echter ook probeerde, er werden geen jongeren gevonden die wilden meedenken. De gemeente legde haar oor te luister bij de jongerenwerkers van De Meerpaal, bij Dorpsbelangen, De Klokbeker, sportverenigingen en wijk- en buurtbeheer, maar dat leverde allemaal niets op.

Weinig behoefte

„Voorzichtig is de conclusie getrokken dat er blijkbaar weinig behoefte is aan extra voorzieningen voor jongeren in Swifterbant”, aldus B en W.

Ondanks de recente vernielingen en de aangekondigde maatregelen relativeert het gemeentebestuur het probleem: „Over het algemeen gaat het goed met de jongeren in Swifterbant. Er zijn relatief weinig problemen en er is weinig overlast.”

Vernielingen Swifterbant