DeDrontenaar.nl

Donderdag, 13 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gemeente en Windbrekers zijn nog niet echt vriendjes, maar trekken wel samen op

Gemeente en Windbrekers zijn nog niet echt vriendjes, maar trekken wel samen op
Ap de Boer overhandigde de gemeente vorig jaar 'mosterd na de maaltijd'.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - Er is een verhelderend gesprek geweest tussen actiegroep De Windbrekers en wethouder Roelof Siepel. De club uit Swifterbant heeft haar klacht tegen de ChristenUnie-wethouder ingetrokken en er is besloten om gezamenlijk op te trekken in het informeren van de dorpsbewoners over Windplan Blauw.

De vraag of hij vriendjes is geworden met wethouder Siepel, wil actievoerder Ap de Boer nog niet met een volmondig ‘ja’ beantwoorden: „Maar het is wel zo dat we een goed gesprek hebben gehad.”

„We gaan samenwerken om Swifterbant beter te informeren over wat er gaat gebeuren met die molens, over zaken als planschade en de gevolgen voor de gezondheid. Daar gaat de gemeente nu ook een rol in spelen. Eindelijk.”

Verzet gaat door

Het betekent niet dat de Windbrekers hun verzet tegen de vijf windmolens vlakbij het dorp opgeven: „Wat er nu gebeurt is dat het verzet meer gebundeld wordt met de gemeente, waarbij we ons richten op de gezamenlijke belangen, zoals de gezondheid van burgers. In die gezamenlijke belangen trekken we samen op. En dat zal niet altijd even leuk zijn voor Windplan Blauw.”

Wethouder Siepel schrijft aan de gemeenteraad dat het gesprek met de Windbrekers constructief is verlopen. Hij bevestigt dat er vanaf nu wordt samengewerkt als het om de gezamenlijke belangen gaat, zonder dat de gemeente haar positie en identiteit opgeeft. Er wordt momenteel nagedacht over een gezamenlijke informatieve markt voor Swifterbant in september of oktober.

Is het - nu de komst van de windmolens een feit is - niet heel makkelijk voor de gemeente om zich opeens meegaand op te stellen?
Ap de Boer: „Dat klopt. En het staat buiten kijf dat wij nog steeds uitermate ontevreden zijn over het handelen van de gemeente, tot het moment van het gesprek.”

Heeft de gemeente daar excuses voor aangeboden?
„In het openbaar niet, maar naar ons toe wel.”

Windplan Blauw

Geachte heer A. de Boer, als voorzitter van Dorpsbelangen Swifterbant moest u aftreden wegens grove fouten destijds tijdens de actie van Actiegroep red het Swifterbos. Stop s.v.p. met u PR betrokkenheid bij de Windbrekers Swifterbant, wordt volgens mij uw bijdrage weer een aanleiding tot een misluk- king van de iniatiefnemers van het eerste uur.
A.C. Streng ( mijn naam geheim houden, onder naam schrijver bij redactie bekend) | zaterdag 4 juli 2020 20:35