DeDrontenaar.nl

Zondag, 12 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gemeente een jaar later nog geen stap verder met woningbouwlocaties Swifterbant

Gemeente een jaar later nog geen stap verder met woningbouwlocaties Swifterbant
De woningbouwlocaties werden in oktober 2015 gepresenteerd.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - De plannen voor nieuwe woningbouwlocaties in Swifterbant liepen vorig jaar vast door een matige communicatie van de gemeente en Dorpsbelangen met de inwoners van het dorp. Meer dan een jaar later is de gemeente nog geen stap verder. ,,We hebben de tijd nodig gehad om het uit te praten’’, legt wethouder Nico Verlaan uit.

In september 2015 presenteerden de gemeente en een werkgroep uit het dorp het plan om woningen te bouwen op twee locaties: Hazepad en Volkstuinen. Het leidde tot reuring in het dorp. De gemeente en Dorpsbelangen trokken daarop het boetekleed aan.

Helemaal blanco

In april zei wethouder Peter van Bergen dat alle plannen in de prullenbak waren gegooid: ,,We beginnen nu echt helemaal blanco.’’ Op dat moment werd aangekondigd dat er een werkgroep zou worden ingesteld, die op zoek zou gaan naar nieuwe woningbouwlocaties. De gemeente zou een onafhankelijke voorzitter voor die werkgroep zoeken.

Bijna acht maanden later is er nog steeds geen werkgroep gevormd en is er nog steeds geen voorzitter. Pas deze week is er een brief naar de inwoners van Swifterbant gestuurd met een oproep om zitting te nemen in een ‘kerngroep’. Deze groep van 12 inwoners van het dorp moet de keuze voor een woningbouwlocatie voorbereiden.

Uitpraten

Wethouder Nico Verlaan zegt dat de afgelopen maanden zijn gebruikt om misverstanden uit het verleden uit te praten: ,,Daar hebben we tijd in gestoken en dat vertaalt zich hopelijk in een beter proces in de toekomst. Wij zullen er in ieder geval alles aan doen om het vertrouwen weer te herstellen.’’

Nico Verlaan heeft de portefeuille rond de woningbouw in Swifterbant recentelijk overgenomen van Peter van Bergen: ,,Maar daar hoef je niets achter te zoeken.’’ Verlaan trad vorig jaar aan, in eerste instantie als tijdelijk vervanger van Hans Engelvaart, en op dat moment werd besloten dat Van Bergen het dossier Swifterbant zou afronden. ,,Daar was ik blij mee’’, aldus Nico Verlaan, ,,En we gaan nu van start met een nieuw proces en nieuwe mensen.’’

Voorjaar van 2018

De gemeente hoopt nu voor eind dit jaar te starten met de kerngroep. In het voorjaar van 2018 moet er dan een concreet voorstel liggen voor woningbouwlocaties. ,,Een voorstel dat kan bogen op een breed draagvlak en dat op een heldere, voor iedereen transparantie wijze tot stand is gekomen’’, meldt de gemeente in een persbericht.