DeDrontenaar.nl

Woensdag, 8 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gemeente Dronten maakt bekend: Nieuwbouw MFC Swifterbant gaat niet door

Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - Er komt geen multifunctioneel centrum (MFC) in Swifterbant. ,,Door sterke stijging van de bouwkosten, blijken nieuwbouwplannen op dit moment niet haalbaar’’, schrijft de gemeente Dronten in een persbericht.

Er wordt in Swifterbant al jarenlang gepraat over de bouw van een MFC. Nu nieuwbouw niet doorgaat, gaan stichting De Oeverwal, de kerken en de gemeente de komende weken praten over renovatie van kerkcentrum De Hoeksteen en de bouw van woningen op de locatie van het voormalige restaurant De Kombuis. Daarbij moet er een verbinding komen van de woningen naar de kerk.

Aanbesteding

Bijna een jaar geleden stelde de gemeenteraad 5 miljoen euro beschikbaar voor sociale woningbouw in het MFC. De raad stelde echter wel eisen aan de aanbesteding. De Oeverwal wilde het project laten bouwen door aannemer en projectontwikkelaar Bramer uit Vriezenveen. Op initiatief van CDA, VVD en SP koos de raad voor een openbare aanbesteding. De initiatiefnemers verkozen daarmee een transparante besluitvorming boven snelheid.

Die vertraging lijkt het project nu op te breken. De gemeente schrijft dat uit de actuele kostenraming blijkt dat de kosten sterk gestegen zijn ten opzichte van de eerdere plannen uit 2014. ,,De afwijking wordt vooral door de zogenaamde ‘aanbestedingsindex’ veroorzaakt’’, aldus de gemeente.

Teleurgesteld

Alle partijen zijn teleurgesteld over deze ontwikkeling: ,,Stichting De Oeverwal, de kerken en de gemeente blijven zich echter inzetten voor het realiseren van de bundeling van sociale en welzijnsactiviteiten in combinatie met gezond, zelfstandig ouder worden in Swifterbant.’’

In het plan dat nu is komen te vervallen, bestond het MFC uit multifunctionele ruimten, een kerkgebouw, 30 sociale huurwoningen en 15 koopappartementen.

MFC Swifterbant

YouTube-kanaal DeDrontenaar.nl