DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 6 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Fouten bij het tellen van de stemmen in De Hoeksteen in Swifterbant

Fouten bij het tellen van de stemmen in De Hoeksteen in Swifterbant
Irene Korting (VVD)
Foto: © Eelco Lindhout
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - Er zijn fouten gemaakt bij het tellen van de stemmen van de Tweede Kamerverkiezingen in het stembureau in kerkcentrum De Hoeksteen in Swifterbant. Volgens het proces verbaal zou Irene Korting (VVD) daar nul stemmen hebben gekregen. Zelf weet ze dat er in ieder geval 4 mensen op haar hebben gestemd.

Irene Korting was bij de Tweede Kamerverkiezingen de enige kandidaat uit Swifterbant. Zij kreeg in de hele gemeente Dronten 150 voorkeurstemmen, waarvan 15 en 20 in respectievelijk de stembureau’s Steiger en Duykeldam in haar woonplaats. In De Hoeksteen, het derde stembureau in Swifterbant, kreeg ze volgens het proces verbaal nul voorkeurstemmen.

Er klopt iets niet

,,Ik heb zelf in De Hoeksteen gestemd en ik wéét dat in ieder geval vier mensen in De Hoeksteen op mij hebben gestemd’’, zegt Irene Korting in een reactie, ,,Dus er klopt iets niet, die conclusie kun je wel trekken.’’

Korting stond 57ste op de kandidatenlijst van de VVD. Opvallend is dat de nummer 58 (Kathy Arends) in De Hoeksteen 26 stemmen kreeg. Het waren haar enige 26 voorkeurstemmen in de hele gemeente Dronten. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan aangenomen worden dat stemmen voor Irene Korting bij Kathy Arends zijn beland.

Geen hertelling eisen

Irene Korting verbindt geen zware consequenties aan de fout: ,,Ik hoor het nu voor het eerst. Ik denk dat ik wel even aan de burgemeester ga vragen hoe dit kan. Maar ik ga niet meteen een onderzoek of een hertelling eisen, dat gaat me iets te ver.’’

De fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad beseft dat ze door het herstel van de fout in De Hoeksteen niet in de Tweede Kamer komt. Ze vindt het echter wel 'schandalig' en vraagt zich na de ontdekking van deze omissie af hoeveel fouten er dan nog meer zijn gemaakt.