DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 11 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

'Een boompje opzetten' | Vleugelnoot krijgt in Swifterbant de ruimte

'Een boompje opzetten' | Vleugelnoot krijgt in Swifterbant de ruimte
De vleugelnoten op de Lange Streek in Swifterbant.
Foto: Jaco Houweling
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - In de rubriek ‘Een boompje opzetten’ van Jaco Houweling deze keer twee prachtige, grote bomen die in de groenstrook tussen de Kokkel en de Lange Streek in Swifterbant staan. Het zijn twee vleugelnoten.

Eigenlijk wordt een vleugelnoot niet vaak gebruikt als straatboom. Dit omdat de boom ten eerste heel laag begint met vertakken en ten tweede omdat de boom heel veel worteluitlopers vormt. Dit wil zeggen dat er vanuit de wortels weer scheuten omhoog groeien. Op de Lange Streek staan ze op een grasveld en hebben ze de ruimte gekregen om uit te groeien.

Lange trossen

Zo rond juli/augustus verschijnen er lange trossen aan de boom. Deze trossen bestaan uit kleine nootjes met een paar vleugeltjes. De boom dankt zijn naam, vleugelnoot, aan deze vruchtjes.

Een kenmerk van de boom dat nu goed zichtbaar is zijn de knoppen die aan het einde van een tak staan. Dit zijn al de nieuwe blaadjes. Volgens sommige mensen lijken ze op beverstaarten volgens anderen op handjes.

Bloeden

De vleugelnoot is familie van de walnotenbomen uit de vorige aflevering. Met deze bomen hebben ze gemeen dat bij een vorstperiode laat in het voorjaar de jonge scheuten kapot vriezen. Ook is de vleugelnoot net zoals de walnoot een boomsoort die je niet in het voorjaar kan snoeien omdat ze dan gaan bloeden.

Jaco Houweling

Een boompje opzetten