DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Een Boompje Opzetten | Twee gewone esdoorns aan de Noordsingel of toch 20 airco’s?

Een Boompje Opzetten | Twee gewone esdoorns aan de Noordsingel of toch 20 airco’s?
De esdoorns aan de Noordsingel.
Foto: Jaco Houweling
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - Met de hitte van de afgelopen weken ben ik blij met grote bomen in mijn omgeving. Daarom deze keer maar eens twee grote bomen. In Swifterbant, om precies te zijn, twee gewone esdoorns aan de Noordsingel, achter kerkcentrum De Hoeksteen.

Dat de bomen esdoorns zijn is momenteel goed te zien aan de gevleugelde vruchten. Als deze uit de boom vallen vliegen ze als een ‘helikoptertje’ naar beneden. Als kinderen braken we de vruchten doormidden, plakten de helft op ons neus en speelde zo dat we neushoorn waren.

Naast de typische zaden kan je alle esdoorns ook goed herkennen aan de manier waarop de bladeren aan de tak staan. Deze staan namelijk altijd per twee tegenover elkaar.

Tijdens de hitte heb ik in verschillende nieuwsberichten horen vertellen dat één boom net zo veel verkoeling geeft als tien airco’s. Dat is mooi meegenomen als het warm is, maar bedenk eens wat een boom allemaal nog meer doet naast schaduw geven en water verdampen: zuurstof maken, fijnstof opvangen, voedsel voor vogels, nectar voor bijen, hout (licht van kleur en gebruikt voor onder andere de achterkant van violen en gitaren), en ga zo maar door. Kortom, genoeg reden om te zorgen dat er meer van zulke mooie grote bomen komen.

Voor vragen of opmerkingen kunt u mailen naar stadsbomen@gmail.com.

Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten