DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 15 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Een Boompje Opzetten: De els met de gele katjes op De Greente in Swifterbant

Een Boompje Opzetten: De els met de gele katjes op De Greente in Swifterbant
De els aan De Greente in Swifterbant.
Foto: Jaco Houweling
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - Heeft u ook zo genoten van de eerste warme dagen van het jaar, de vooraankondiging van het voorjaar? Met dit prachtige weer is het echt genieten, maar niet voor iederéén. Veel mensen met een pollenallergie hebben veel last van de bloeiende bomen.

Eén zo’n boom die nu volop bloeit is de els. Op de hoek van de Keileemstraat en De Greente in Swifterbant staat een prachtig exemplaar. Vanuit de verte lijkt de boom helemaal geel. De gele sliertjes die u ziet zijn de mannelijke bloemen. Het stuifmeel (de pollen) wordt door de wind meegenomen en naar de vrouwelijke bloempjes gebracht. De vrouwelijke bloempjes zijn klein en rood, dit worden later de elzenproppen.

Alle elzensoorten zijn goed te herkennen aan de elzenproppen die het gehele jaar in de boom zichtbaar zijn. Van de elzen bestaan er 26 verschillende soorten die letterlijk vanaf de poolcirkel tot aan de tropen voorkomen. Verschillende soorten elzen gebruiken wij als laan- en straatboom.

Als u in de buurt bent van De Greente kijk dan ook even bij de nog jonge bomen in de Keileemstraat, tussen de Zuidsingel en De Greente is door de gemeente Perzisch IJzerhout aangeplant. Deze bloeien nu met een opvallend rood bloemhoofdje. Leuk dat de gemeente zoveel verschillende boomsoorten aanplant!

Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten