DeDrontenaar.nl

Woensdag, 5 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Dorpsbelangen wil na debacle van Windplan Blauw en Swifterbant-zuid naar voorkant

Dorpsbelangen wil na debacle van Windplan Blauw en Swifterbant-zuid naar voorkant
Sandra Nobel (links) in actie voor Dorpsbelangen.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - Dorpsbelangen Swifterbant heeft een kommervolle periode achter de rug met een tekort aan bestuursleden. Daardoor heeft de vereniging nauwelijks meegepraat over belangrijke ontwikkelingen als Windplan Blauw en woningbouwlocatie Swifterbant-zuid. In beide dossiers zijn de belangrijkste beslissingen buiten Dorpsbelangen om genomen.

Dorpsbelangen presenteerde zich zaterdag tijdens Nationale Burendag bij het winkelcentrum. Secretaris Sandra Nobel vertelt daar dat het momenteel weer heel goed gaat met Dorpsbelangen: „De mensen weten ons weer te vinden.”

Windplan Blauw

De secretaris heeft geen kritiek op de gemeente en Windplan Blauw over de beslissingen die zijn genomen rond de woningbouw in zuid en de windmolens. „Er was nu eenmaal een bestuur dat het niet aan kon. Er waren te weinig bestuursleden, het was te veel werk.”

„Die windmolens is een proces dat al jaren geleden is gestart en daarin zijn we pas heel laat ingestapt”, zegt ze over de vijf omstreden molens vlakbij het dorp. Op het moment dat Dorpsbelangen zich ermee ging bemoeien, was een kleine verhuizing van vier van de vijf windmolens het enige dat nog bereikt kon worden. Deze windmolens komen nu aan de andere kant van de Riviertocht.

Swifterbant-zuid

Heeft Sandra Nobel het gevoel dat Swifterbant-zuid bij Dorpsbelangen door de strot is geduwd? „Nee, want zo werkt het nu eenmaal als je aan de voorkant niet meepraat”, antwoordt ze, „En laat het duidelijk zijn: wij zijn niet tegen nieuwe woningbouwplannen, integendeel. Wel betwijfelen wij of zuid de meest gelukkige locatie is.”

Dorpsbelangen probeert te redden wat er te redden valt: „We hebben in de gemeenteraad heel duidelijk benadrukt: als het dan toch zuid moet worden, zorg er dan wel voor dat het hele wegenplan richting het winkelcentrum zo optimaal mogelijk is. En zorg ervoor dat er wat hindernissen zijn richting Dronten. Zorg dat alles hier naar het winkelcentrum toe geleid wordt, want dat houdt ons dorp gezond.”

Ze is blij met de nieuwste ontwikkelingen: „Wethouder Korting heeft een weg ‘gekocht’ van de provincie met als plan om te werken naar een goede verbinding met het winkelcentrum. Dus onze inbreng heeft nog wel tot iets goeds geleid.”

Aan de voorkant

Dorpsbelangen denkt anno 2018 weer actief te kunnen meepraten over toekomstige plannen voor het dorp: „We zijn met z’n zevenen en dat maakt dat je het weer aan kunt. We verdelen de portefeuilles, waardoor je kwalitatief goed werk kunt leveren."

„We zijn weer zichtbaar en schuiven op naar de voorkant van het proces. We worden van tevoren benaderd als er iets besloten of veranderd moet worden in het dorp. Dat is echt fijn.” Dorpsbelangen is ook blij met het feit dat er in VVD'er Irene Korting een wethouder is, die in Swifterbant woont.

Zelf doet Sandra Nobel een stapje terug: „Ik werk fulltime en ben gestart met een studie. Daarom zijn we op zoek naar een nieuwe secretaris. Het is niet zo dat ik ga stoppen met Dorpsbelangen, maar wel met alle geregel er omheen.”

Windplan Blauw

Swifterbant-zuid

Nationale Burendag