DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 11 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Conclusie gemeente: Spelwijk moet een schone en veilige entree van Swifterbant worden

Conclusie gemeente: Spelwijk moet een schone en veilige entree van Swifterbant worden
Irene Korting (midden) bezocht De Jonge Honden bij hun onderzoek naar Spelwijk.
Foto: ©maartenheijenk.nl (archieffoto)
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - Als het aan B en W ligt, krijgt bedrijventerrein Spelwijk een verzorgde uitstraling en wordt de verkeersveiligheid en sociale veiligheid verbeterd. Ook moet het gedeelte tussen de Bidddingweg en De Lange Streek een representatieve entree van het dorp worden.

Het rommelige bedrijventerrein is de dorpsbewoners al jaren een doorn in het oog. Anderhalf jaar geleden gaf de gemeenteraad de opdracht om een plan van aanpak te schrijven voor Spelwijk.

Jonge Honden

B en W hebben het onderzoeksbureau De Jonge Honden ermee aan het werk gezet. Zij hebben de afgelopen maanden overlegd met ondernemers, inwoners en Dorpsbelangen. Aan de hand van hun bevindingen heeft wethouder Irene Korting (VVD) nu een plan gepresenteerd. Als ook de financiële consequenties zijn uitgewerkt, gaat de gemeenteraad zich daar binnenkort over buigen.

Het belangrijkste dat de dorpsbewoners hebben gevraagd is: „Een verzorgde uitstraling, verkeersveiligheid en meer sociale veiligheid.” B en W zijn het daarmee eens, maar voegen er meteen aan toe dat dit geld gaat kosten.

Entree

Daarnaast is er aandacht gevraagd voor Spelwijk als entree van Swifterbant. De Jonge Honden denkt dat het gedeelte tussen de Biddingweg en De Lange Streek inderdaad aantrekkelijker en veiliger kan worden gemaakt.

Volgens het bureau valt hier op een efficiënte manier veel winst te behalen in de uitstraling van Spelwijk. Het betekent volgens de wethouder wel, dat het gedeelte van het bedrijventerrein buiten de entree niet wordt opgeknapt.

Groene omgeving

Twee plannen zijn serieus bekeken, maar uiteindelijk toch afgewezen. De eerste was het idee om van Spelwijk een groene omgeving te maken om te wandelen, fietsen en ontspannen. „Dit leverde gemengde reacties op in Swifterbant”, constateren B en W.

Het groene plan is van de hand gewezen omdat Swifterbant al voldoende groen heeft en omdat het niet alle problemen van Spelwijk oplost.

Andere functies

Het tweede afgekeurde plan is het toevoegen van andere functies aan het bedrijventerrein. B en W zien dit niet zitten, omdat de gemeente daarbij afhankelijk is van ondernemers. Bovendien is dit een dure optie en bestaat de angst dat het ten koste gaat van het dorpscentrum.