DeDrontenaar.nl

Zondag, 5 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Buurman van Lesley en Sven helpt maar wat graag mee aan speurtocht in Swifterbant

Buurman van Lesley en Sven helpt maar wat graag mee aan speurtocht in Swifterbant
In de rij voor een suikerspin bij Feikje en Jan Westerhof.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - Dora Grevelink en Michel Boerebach, de ouders van Lesley en Sven Boerebach, gaan sinds 22 juli 2003 door een diep dal. Het was de dag van het auto-ongeluk, waarbij de broertjes om het leven kwamen. Feikje en Jan Westerhof verloren die dag niet alleen hun buurjongens. Hun zoontje zat ook in de auto. Hij raakte zwaar gewond. Dat maakt de speurtocht ter nagedachtenis aan Sven, afgelopen zaterdag in Swifterbant, voor Feikje en Jan tot een bijzondere gebeurtenis.

Het echtpaar Westerhof woont nog steeds aan de Zuidsingel in Swifterbant, de plek waar ze Lesley, Sven en moeder Dora Grevelink leerden kennen. De kinderen die meedoen aan Sven's Spellenspeurtocht komen langs het huis aan de Zuidsingel. Dat gebeurt aan het eind van de tocht, als ze van het schoolplein van De Golfslag naar De Branding lopen.

Deze kinderen waren nog niet geboren in 2003 en zijn zich nauwelijks bewust van het drama dat zich heeft afgespeeld. Sterker nog: er zijn alleen maar vrolijke gezichten als Feikje en Jan Westerhof hen trakteren.

Enorme impact

Het leed van de familie Westerhof was onvergelijkbaar met dat van de families Grevelink en Boerebach, maar ook op hen had het ongeluk een enorme impact. Op een dag als deze komt dat allemaal weer naar boven. Ze laten het de jeugd van Swifterbant niet merken.

Met een lach staan ze in hun voortuin bij een suikerspin- en een popcornmachine. ,,Ze mogen uitkiezen wat ze willen hebben, een suikerspin of popcorn”, zegt Jan, terwijl hij kijkt hoe de kinderen met een smachtende blik in de rij staan voor een suikerspin.

Het is een hele nare herinnering. Wilt u toch vertellen wat er in 2003 gebeurd is?
Jan Westerhof: ,,Ja hoor. Dertien jaar geleden was dat vreselijke ongeluk. Iedereen weet wat daar met Lesley en Sven Boerebach is gebeurd. In die auto zat ook onze zoon.”

Lesley en Sven waren jullie buren?
,,Inderdaad. Op het moment dat het ongeluk gebeurde waren ze al verhuisd, ze hadden een woning gekocht. Maar we zien het nog steeds als onze buren en we hebben nog altijd contact met Dora.”

Uw zoon is daar goed uitgekomen?
,,Hij is er gelukkig héél goed af gekomen. Hij was zwaar gewond, binnen een half uur lag hij in Zwolle. Maar nu gaat het heel goed met hem.”

Voor hem is die herinnering natuurlijk ook heel emotioneel.
,,Het heeft een hele tijd geduurd voordat hij dat een plekje kon geven. Hij is nu 24 jaar en het is dat hij vandaag moet werken, anders was hij hier zeker ook geweest.”

Het is voor u dus een hele bijzondere dag?
,,Zeker weten. Dat geldt elk jaar voor het Lesley Boerebach Voetbaltoernooi en nu ook voor deze speurtocht.”

Toen u hoorde van deze speurtocht dacht u: daar ga ik aan meehelpen?
,,Ja, dat hoefde ze niet eens te vragen. Daar doe ik sowieso aan mee.”

Wat vindt u van Sven’s Spellenspeurtocht?
,,Het is heerlijk weer, de kinderen vinden het prachtig en dàt is de bedoeling. Het had iets drukker gemogen, maar dat komt de volgende keer wel.”

Sven's Spellenspeurtocht