DeDrontenaar.nl

Woensdag, 8 april 2020

Dagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Burgemeester wil jongeren Swifterbant helpen: „Maar wij gaan niet jullie bier kopen”

Burgemeester wil jongeren Swifterbant helpen: „Maar wij gaan niet jullie bier kopen”
Burgemeester Jean Paul Gebben
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - Burgemeester Jean Paul Gebben heeft onder het genot van een pizza gesproken met een aantal jongeren uit Swifterbant. Het was een constructief gesprek. De burgemeester heeft de indruk dat zijn boodschap is overgekomen. De kern van die boodschap: als de jongeren iets willen in Swifterbant, dan moeten ze zèlf in actie komen.

Wie waren er precies voor het gesprek uitgenodigd?
Jean Paul Gebben: „De jongerenwerker heeft een aantal jongeren uitgenodigd. Hij vroeg zich af of ze inderdaad zouden komen, maar ik heb achteraf van hem begrepen dat de belangrijkste kern van de jongeren in Swifterbant inderdaad aanwezig was.”

Waarover hebben jullie gesproken?
„Eén van de eerste dingen die ze zeiden was: vroeger hadden we hier een oogstfeest en dat is er niet meer. Ik heb gevraagd: wat let jullie nou om een oogstfeest te organiseren?”

Wat hadden ze nodig om inderdaad iets zelf te organiseren?
„Geld. Ze hadden het over duizend euro. Ik heb ze gezegd: wij gaan als gemeente natuurlijk niet jullie bier kopen. Maar als je een tent nodig hebt of een bandje, dan kunnen we daarover in gesprek met elkaar. Ik heb wel heel duidelijk gesteld: het is jullie feestje, ik wil best helpen, maar jùllie moeten het organiseren. Ik heb ze uitgelegd dat de Zwarte Cross precies op dezelfde manier is begonnen, met een paar jongens die bij elkaar zaten en zeiden: er is hier niks te doen, zullen we een paar kratjes bier kopen en muziek maken? Ik zeg niet dat we in Swifterbant naar een festival met 150.000 man moeten gaan, maar je organiseert wel je eigen plezier, dat kan ìk niet voor jullie doen.”

Gaan ze daarmee aan de slag?
„Ja, daar werd heel positief op gereageerd en er is een groepje gemaakt. Ze zagen wel allerlei problemen. Daarvan heb ik gezegd: jullie moeten met een plan komen en alles wat niet kan, daarvan gaan we kijken hoe we dat met elkaar kunnen oplossen. Je moet in ieder geval niet naar de gemeente wijzen en zeggen: jullie moeten een feest organiseren. Zo werkt het niet.”

Dus we krijgen binnenkort een oogstfeest in Swifterbant?
„Nee, dat krijg je op zo korte termijn niet georganiseerd. Wachten tot 2020 duurt ook te lang, dus hebben we het gehad over een zaaifeest in het voorjaar en een oogstfeest later in het jaar. Iedereen was daar enthousiast over.”

Aanleiding voor het gesprek waren de vernielingen in Swifterbant. Is daar ook over gesproken?
„Ik wilde om te beginnen gewoon heel graag kennismaken met de jongeren in Swifterbant. Natuurlijk kreeg ik vanuit de gemeenteraad het signaal dat er vernielingen waren en of ik daar als burgemeester wat aan wilde doen. Maar vooralsnog ging het mij hier om een kennismaking, ik wil een relatie met deze jongeren aangaan.”

De politie heeft gezegd ‘in beeld’ te hebben wie de vernielingen plegen. Waren die jongeren aanwezig bij het gesprek?
„Dat weet ik serieus niet. Ik weet alleen dàt er vernielingen zijn geweest. Natuurlijk moeten die vernielingen afgelopen zijn, maar in het kader van dit gesprek was dat niet relevant. Ik wilde kennismaken, horen waar ze behoefte aan hebben, vragen wat ik voor hen kan betekenen.”

Wat is al met al de conclusie?
„Het was een hartstikke leuke avond, waarbij twee groepen uit Swifterbant met ons in gesprek zijn gegaan. Over een maand komen ze bij mij op kantoor om hun plannen te presenteren. En we hebben afgesproken dat ik voorlopig elke twee maanden naar ze toe kom, net zoals ik dat overigens in Biddinghuizen en in Dronten ga doen.”

Vernielingen Swifterbant