DeDrontenaar.nl

Woensdag, 1 april 2020

Dagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Bieb in Swifterbant alleen nog overdag geopend, Biddinghuizen houdt wel een avondopenstelling

Bieb in Swifterbant alleen nog overdag geopend, Biddinghuizen houdt wel een avondopenstelling
Bibliotheek Dronten
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - De Flevomeer Bibliotheek stopt vanaf 1 februari met de avondopenstelling in Swifterbant. Een woordvoerster van de bibliotheek vertelt dat de vestiging in Biddinghuizen wel gewoon op de woensdagavond open blijft.

De bibliotheek in Swifterbant is nu nog op de woensdagavond geopend van zeven uur tot half negen. „Maar het bezoekersaantal loopt al een hele tijd terug”, zegt Paulien Botman over het besluit van de bibliotheek, „Het aantal was zó laag, dat je dat eigenlijk niet meer kunt verkopen.”

Twee personeelsleden

Eén van de problemen is, dat de bibliotheek in Swifterbant een eigen gebouw heeft. Dat betekent dat er altijd twee personeelsleden aanwezig moeten zijn. Dit is een vereiste zodat er een achtervang is als er iets met een klant of een medewerker gebeurt. Bovendien is er een kleine hoeveelheid geld aanwezig, waardoor het om veiligheidsredenen niet met één persoon kan.

De bibliotheek benadrukt dat er straks een nieuwe situatie kan ontstaan als de bibliotheek in Swifterbant verhuist naar het MFC: „Het is echt niet zo dat we niet willen. We hebben op dit moment gewoon de kosten tegen de baten afgewogen.”

Biddinghuizen

In Biddinghuizen blijft de avondopenstelling op woensdag wel gehandhaafd. Dit heeft volgens Paulien Botman te maken met het feit dat het dorp weliswaar even groot is als Swifterbant, maar dat de bibliotheek daar in het schoolgebouw is gevestigd.

„De situatie in Biddinghuizen is anders. Daar zitten op woensdagavond ook groepen van Huis voor Taal, waardoor onze medewerker niet alleen in het pand zit. Bovendien kan er worden teruggevallen op een conciërge. Dat is in Swifterbant niet het geval.”

Avondopenstelling bibliotheken

  • Biddinghuizen: woensdag tot 20 uur.
  • Dronten: donderdag en vrijdag tot 19 uur.
  • Swifterbant: geen.