DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 4 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Applaus van gemeenteraad voor Swifterbant-zuid: „En nu tempo, tempo, tempo”

Applaus van gemeenteraad voor Swifterbant-zuid: „En nu tempo, tempo, tempo”
Dinand Ekkel (CDA)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - Er klonk vanavond geen letterlijk applaus bij de gemeenteraadsleden voor de plannen voor de nieuwbouwwijk Swifterbant-zuid. Figuurlijk wel, want het enthousiasme over de hoofdstructuur van de wijk was unaniem. Zodanig zelfs, dat de tekeningen eind deze maand tijdens de raadsvergadering een hamerstuk zijn.

Vooral de fracties van Leefbaar, CDA en D66 drongen er wel op aan om nu snel te gaan bouwen. „Tempo, tempo, tempo”, zeiden Rob van der Schans (D66) en Dinand Ekkel (CDA) in koor. „Het is belangrijk dat we eindelijk meters gaan maken”, vulde Foeke Bongers (Leefbaar Dronten) aan.

60 huizen per jaar

Het door B en W aangegeven tempo van 60 woningen per jaar is wat de christen-democraten betreft veel te laag. Wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) onderstreepte dat ook B en W tempo willen maken: „Er is het college veel aan gelegen om de woningen snel op de markt te krijgen.”

De wethouder voegde er wel meteen aan toe dat de gemeente zelf geen woningen bouwt. Het enige dat de gemeente doet is kavels beschikbaar stellen. Siepel heeft echter de afgelopen week met de gezamenlijke makelaars gesproken: „En die zien volop kansen.”

Méér dan 680 woningen

Dinand Ekkel vroeg ook naar de mogelijkheid om méér dan de geplande 680 woningen te bouwen in de nieuwe wijk. Wethouder Siepel antwoordde dat er best wat geschoven kan worden, maar was daar verder terughoudend in. Hij vreest dat dit ten koste gaat van de groene identiteit van de wijk.

Voor het overige was er vooral waardering voor de plannen en de inspraak die de inwoners hebben gehad. „Wij zijn ontzettend enthousiast”, juichte Marianne Witteveen (ChristenUnie). „Echt top”, zei Rob van der Schans.

Swifterbant-zuid