DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 14 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Actiegroep niet blij met uitspraak Raad van State: „Slechte dag voor het dorp Swifterbant”

Actiegroep niet blij met uitspraak Raad van State: „Slechte dag voor het dorp Swifterbant”
Foto: Windplan Blauw
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - De Raad van State heeft de bezwaren van De Windbrekers tegen vijf windmolens vlakbij Swifterbant afgewezen. „Een erg slechte dag voor het dorp”, schrijft de actiegroep in een reactie. Initiatiefnemer Vattenfall noemt het juist ‘een belangrijke mijlpaal’.

Manager Henk Kouwenhoven van Vattenfall: „Zowel voor de ruim 150 ondernemers, bewoners en turbine-eigenaren van Swifterwint als voor Vattenfall is dit een belangrijke mijlpaal.”

Bulldozer

De Windbrekers zijn ontstemd: „Afgelopen woensdag heeft de juridische bulldozer van Wiebes zijn werk gedaan. De uitspraak houdt in dat de initiatiefnemers mogen doorgaan zonder zich iets aan te hoeven trekken van de wensen en de verzoeken van de bewoners van Swifterbant.”

„Onder de schone schijn van democratie en rechtstaat wordt de gewone burger monddood gemaakt en met de belangen van direct omwonenden wordt geen enkele rekening gehouden”, klaagt de actiegroep.

„De initiatiefnemers strijken straks miljoenen op, cashen riante rendementen van ruim 30% en lachen zich wezenloos”, vervolgen De Windbrekers, „U, die mogelijk als ‘vriend’ investeert of deelneemt aan Windplan Blauw ontvangt echter een maximaal rendement van enkele procenten op uw investering. Openheid van zaken wordt niet gegeven.”

Aanbesteding

Voor Kouwenhoven betekent de uitspraak het startsein om door te gaan: „We zijn zo’n 10 jaar geleden gestart met de voorbereidingen van dit windpark. We zijn blij dat we het windpark nu een stap verder gaan brengen. We zijn gestart met de aanbesteding voor de grondwerkzaamheden, bekabeling en de inkoop van de windmolens. We hopen in 2021 te kunnen starten met de bouw.”

Bestuurder Stephan de Clerck van Windplan Blauw hoopt op een gesprek met de tegenstanders: „Wij willen graag een goede buur van het dorp zijn. We zijn voornemens om actief een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de vitaliteit van met name het dorp Swifterbant, en we zullen ons daaraan houden.”

Windplan Blauw