DeDrontenaar.nl

Donderdag, 4 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Aat de Jonge over Spelwijk: „’t Liefst zou ik er morgen een shovel voor zetten”

Aat de Jonge over Spelwijk: „’t Liefst zou ik er morgen een shovel voor zetten”
Spelwijk in Swifterbant.
Foto: ©maartenheijenk.nl (archieffoto)
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - De fractie van de SP in de gemeenteraad heeft naar aanleiding van een incident in de zogenaamde ‘asbestpanden’ aan de Industrieweg vragen gesteld aan B en W. „’t Liefst zou ik er morgen een shovel voor zetten, de boel laten opruimen en de rekening naar de eigenaar sturen”, reageerde burgemeester Aat de Jonge, „Maar dat mag dan weer niet.”

De leegstaande panden op industrieterrein Spelwijk zouden worden afgebroken. De gemeenteraad heeft daar twee jaar geleden al op aangedrongen. De SP sprak toen de angst uit voor ongelukken met spelende kinderen. Recentelijk heeft een jongere er een dubbele armbreuk opgelopen.

Eigenaar verantwoordelijk

De burgemeester zei dat de eerste verantwoordelijkheid altijd bij de eigenaar ligt. Suzanne Stoop (PvdA) riep ouders en kinderen op om het bedrijventerrein niet als speelterrein te gebruiken: „Je hebt daar niets te zoeken.”

Volgens de burgemeester wordt er regelmatig gecontroleerd en heeft hij de politie inmiddels gevraagd om extra te controleren. „Maar ja… als jongelui complete muren afbreken en dan die panden in gaan, dan kunnen wij als overheid ook niet zoveel doen.”

Het enige dat de gemeente volgens De Jonge kan doen is de eigenaar op zijn verantwoordelijkheid wijzen: „En als we hem erop aanspreken, dan repareert hij de hekken en sluit ze goed af.”

Alles afbreken

De burgemeester heeft geluiden gehoord dat de eigenaar inmiddels bereid is de panden toch af te breken: „Daarom heb ik vanmiddag een afspraak laten maken met de eigenaar.”

„Wees ervan overtuigd dat we er heel veel aandacht aan besteden”, zei De Jonge tegen SP-fractievoorzitter Jan den Boer.

Asbestloodsen