DeDrontenaar.nl

Maandag, 10 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Aanpak winkelcentrum Swifterbant krijgt hoge prioriteit van gemeentebestuur

Aanpak winkelcentrum Swifterbant krijgt hoge prioriteit van gemeentebestuur
Rob van der Schans (D66)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - De komst van de Lidl naar Dronten-west kan grote gevolgen hebben voor het winkelcentrum in Swifterbant. Daarom gaat de gemeente Dronten extra aandacht geven aan Swifterbant. „Maar het is natuurlijk nog niet gezegd dat de komst van de Lidl de dorpskern Swifterbant per definitie totaal vernietigt”, zei wethouder Irene Korting (VVD) donderdag, „Dat is een aanname. Dat weten we pas op het moment dat de Lidl daadwerkelijk gebouwd is.”

Paul Vermast (GroenLinks) noemde het betoog van de wethouder ‘treurig’: „Want als u achteraf constateert dat het inderdaad het geval is, dan doen we er ook niet zo gek veel meer aan.”

„Juist daarom hebben we aangegeven dat Swifterbant een extra belangrijk aandachtsgebied is en prioriteit krijgt”, reageerde Irene Korting.

Urgentie

De gemeenteraad sprak donderdag over de winkelvisie van B en W. Bij die behandeling werd door tal van sprekers aandacht gevraagd voor het winkelcentrum in Swifterbant. De winkeliersvereniging, Dorpsbelangen en ondernemersvereniging De Driehoek hadden daar eerder al op aangedrongen. Zij vonden gehoor bij bijvoorbeeld Rob van der Schans (D66), die pleitte voor een ‘taskforce’ voor Swifterbant.

„Niet Dronten-west is het probleem, maar Swifterbant en de zwakke structuur van Swifterbant”, zei Van der Schans, „Ondernemers en gemeente moeten de handen ineen slaan om die winkelstructuur te verbeteren, maar ook om ondersteunende voorzieningen als het openbaar gebied aantrekkelijker te maken.”

Donkere wolken

Ferdinand Zomerman (CDA) zei zich ‘grote zorgen’ te maken over Swifterbant. Volgens Tom de Kruijff (SP) pakken zich donkere wolken samen boven dit winkelcentrum: „Wij zijn benieuwd welke concrete stappen er gezet worden en we blijven daar kritisch naar kijken.”

De wethouder denkt dat de raad zich geen zorgen hoeft te maken: „We geven nu prioriteit aan Swifterbant en we gaan daar zeker de vinger aan de pols houden.”

Nota detailhandel gemeente Dronten