DeDrontenaar.nl

Zondag, 9 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Wat als... | Voorlopig geen krav maga in Dronten: „Laten we elkaar steunen en helpen”

Wat als... | Voorlopig geen krav maga in Dronten: „Laten we elkaar steunen en helpen”
Jeroen Meyer en Rotem Nir.
Foto: eigen foto
Redactie: M.H.

DRONTEN - Jeroen Meyer had voor vandaag (zaterdag) een kennismaking met ‘krav maga’ georganiseerd in sporthallen ’t Dok. Samen met Rotem Nir wilde hij in Dronten van start gaan met zelfverdedigingstraining voor volwassenen. Zo’n fysieke training lukt niet met anderehalve meter afstand en dus hebben de instructeurs uit Almere hun plannen op de lange baan geschoven.

DeDrontenaar.nl brengt momenteel de rubriek ‘Wat als…’ Wat als er geen coronavirus was geweest? Dan was er vandaag een kennismaking krav maga geweest in Dronten.

Wat waren jullie vandaag van plan in Dronten?
Jeroen Meyer: „Krav maga is een zelfverdedigingssysteem. Wij geven dat aan volwassenen, aan kinderen, aan vrouwen die bijvoorbeeld slachtoffer zijn geweest van seksueel of huiselijk geweld, aan bedrijven. Dat doen we al enige jaren in Almere en in Lelystad en we wilden uitbreiden naar Dronten. We hadden daarvoor een kennismaking georganiseerd. Maar ja… door de coronacrisis is dat helaas achterhaald.”

Was er belangstelling in Dronten?
„Jazeker! We hadden de flyers al gedrukt en verspreid, dat konden we niet meer tegenhouden. We hebben nu onze website erop aangepast. Mensen kunnen zich registreren en zodra we de lessen kunnen hervatten, nemen we contact op. Dat is de status quo waarin we zitten: we weten niet hoe lang het duurt en waar het met ons bedrijf naartoe gaat. Maar als het kan gaan we gewoon starten in Dronten.”

Kunnen jullie met het bedrijf nog wel wat doen?
„We geven online lessen, we plaatsen twee keer in de week trainingsvideo’s en speciale video’s voor kinderen. En we vinden het belangrijk om het met onze studenten niet alleen over sport te hebben, maar ook online samen te zijn met elkaar: het menselijke contact, even kijken hoe het met iedereen gaat. Ook geven we mentale training voor studenten die het lastig vinden om met deze situatie om te gaan.”

Kun je uitleggen wat krav maga is?
„Het is een zelfverdedigingssysteem dat oorspronkelijk ontwikkeld is voor het Israëlische leger. Daarna is het doorontwikkeld voor politie en veiligheidsdiensten en verder voor burgers. Voor iedere groep zijn de doelstellingen anders. Wij geven ‘civilian krav maga’. Daarbij gaat het om jezelf verdedigen en dan zo snel mogelijk wegwezen. Of je partner verdedigen en zo snel mogelijk wegwezen.”

Hoe doe je dat bij kinderen?
„Daar is het niet alleen zelfverdediging. Bij kinderen besteden we ook veel aandacht aan het ontwikkelen van levensvaardigheden. Ze leren omgaan met allerlei soorten gevaar en de focus ligt op het ontwikkelen van zelfvertrouwen en het voorkomen van confrontaties. Op het moment dat jij je zelfvertrouwen ontwikkelt, straal je dat uit en kom je minder snel in situatie dat je jezelf moet verdedigen.”

Wat voor groepen wil je in Dronten starten?
„We wilden in ieder geval starten voor volwassenen, dus vanaf zestien jaar.”

Dat gaat voorlopig dus niet door. Wat voor gevoel heb je daarbij?
„Het is een kwestie van accepteren, het is op dit moment niet anders. Ik hoop dat we er met z’n allen onze weg in weten te vinden. Gelukkig is ons tot nu toe het menselijk leed bespaard gebleven, maar we weten allemaal wat de gevolgen zijn. Laten we elkaar daarin steunen en helpen, zodat we met z’n allen door deze crisis komen. Samen staan we sterk.”

Wat als...

Coronavirus