DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 31 maart 2020

Dagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Voorzitter Dronterlandrun: Vooral de waterhindernissen zijn spectaculair

Voorzitter Dronterlandrun: Vooral de waterhindernissen zijn spectaculair
Ook op 21 mei wordt het weer spectaculair bij De Knip.
Foto: Fred Docter FD2
Redactie: M.H.

DRONTEN - Na een onderbreking van één jaar staat op zondag 21 mei de Dronterlandrun weer op het programma. Met duizend deelnemers is deze survivalwedstrijd één van de grootste sportevenementen in de gemeente Dronten. Start en finish zijn dit jaar op de korfbalaccommodatie van ASVD.

De Dronterlandrun heeft een vernieuwd bestuur. DeDrontenaar.nl sprak met voorzitter Hans van Groesen.

Hoe staat het met de voorbereiding?
Hans van Groesen: „Heel goed. We hebben nu bijna duizend deelnemers. Het enige is dat we nog wel wat vrijwilligers nodig hebben.’’

Wat voor vrijwilligers zoeken jullie?
„De hoofdmoot is het jureren bij de hindernissen en daarnaast zoeken we mensen voor allerlei hand- en spandiensten. Als je wilt meewerken, vind je op onze site alle informatie.”

Moesten jullie er na die onderbreking van een jaar extra aan trekken om deelnemers te werven?
„Dat viel wel mee. De wedstrijddeelnemers hebben een schema met runs door het hele land; die wachten vaak wat langer met inschrijven. Maar toch doet bijna de helft van de deelnemers mee aan de wedstrijd. De andere helft zijn de recreanten.”

Drontenaren die dit lezen en die nog mee willen doen hebben pech gehad?
„Euhh…. officieel wel, maar met wat persen en duwen hebben we nog wel plek voor een paar recreanten.”

Waar komen de deelnemers vandaan?
„Een kleine honderd mensen komt uit deze regio, uit Dronten en Lelystad. De rest komt uit het hele land, zelfs van de Waddeneilanden. Het is dus echt een landelijk evenement.”

Die regionale deelnemers, zijn dat bekenden van jullie of zitten er ook recreanten tussen die het gewoon een keer willen proberen?
„Beiden. Het zijn leden van de survivalvereniging en ook nieuwe mensen die deze uitdaging willen aangaan. Voor de deelnemers die nog niet zo geoefend zijn in de survivalsport, geven wij clinics.”

Waarom clinics? Het is toch gewoon een kwestie van doorbijten?
„Nee hoor, dan heb je het meer over de mudrun. Dat is doorzetten en gáán. Bij de survivalsport heb je ook techniek nodig. Alleen met conditie kom je er niet.”

Aan wat voor technieken moet je dan denken?
„Van alles: de apenhang, hoe klim ik, hoe neem ik een hindernis, klimmen, klauteren, hangen, noem maar op.”

Je noemt de mudrun. Liften jullie mee op die hype?
„Die populariteit zie je in de survivalsport ook terug, dat loopt een beetje parallel. De interesse groeit omdat het buiten is, het is uitdagend, het is het aangaan van de strijd met de natuurelementen.”

De Mud Masters in Biddinghuizen is ‘big business’? Lopen jullie ook binnen?
„Haha… Nee, bij ons betalen volwassenen 18 euro om mee te doen. Wij zijn een stichting, we moeten zorgen dat onze kosten gedekt zijn en dat is het. We doen het uit passie voor de sport en om de deelnemers en het publiek een mooie dag te bezorgen.”

Wat zijn voor de bezoekers mooie punten om te gaan kijken?
„De waterelementen zijn vaak spectaculair: onder De Knip, onder de Wisentbrug. Daar liggen ook duikers in het water. Maar eigenlijk heeft elke hindernis wel wat, ook de hindernissen in het Wisentbos. We hebben speciale fietsroutes, waarbij je op de fiets van hindernis naar hindernis gaat.”

Vorig jaar kon het niet doorgaan omdat jullie er met Staatsbosbeheer niet uit kwamen. Nu is alles pais en vree met de boswachter?
„Ja, we hebben een superverhouding, alles gaat in goed overleg. We houden rekening met de natuur en als iets op een bepaalde plek niet kan, dan zoeken we gewoon een andere plek. Dat gaat bijzonder goed.”

Wat is jouw persoonlijke betrokkenheid bij deze tak van sport?
„We hebben vorig jaar een bestuurswisseling gehad en toen ben ik gevraagd om een nieuwe schwung aan de stichting te geven. Ik had weinig affiniteit, maar inmiddels ben ik besmet geraakt door het enthousiasme van iedereen. Het is een bijzonder slag mensen: het zijn fanatiekelingen in de sport en die mentaliteit zie je ook in de organisatie terug.”

Aanmelden vrijwilligers: www.dronterlandrun.nl.