DeDrontenaar.nl

Woensdag, 1 april 2020

Dagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Verenigingsbekers Zuiderzeezwemmers voor Ilse Tonkens en Rick Poortinga

Verenigingsbekers Zuiderzeezwemmers voor Ilse Tonkens en Rick Poortinga
Het grootste deel van de clubkampioenen.
Foto: Zuiderzeezwemmers
Redactie: M.H.

DRONTEN - De Zuiderzeezwemmers hielden zaterdag hun clubkampioenschappen. Aan het eind van de dag werden er tal van prijzen uitgereikt. Zo gingen de verenigingsbekers van het seizoen 2015/'16 naar Ilse Tonkens en Rick Poortinga.

Verslag Zuiderzeezwemmers:

Zaterdag 29 oktober werden in Zwembad Overboord te Dronten de clubkampioenschappen 2016/‘17 gehouden. Een recordaantal Zuiderzeezwemmers (68) in de leeftijd van 6 tot 50 jaar nam hieraan deel. Er waren 14 leeftijdscategorieën waarin de gewilde kampioenstitel veroverd konden worden.

De gelukkige winnaars waren Anne van Loon, Nils Pit, Britt Kok, Mylan Dijkhuis, Lotte Klaver, Thijs Fintelman, Hilde Jonkman, Martijn Kip, Cynthia Smit, Ted Ruiter, Danique Stoop, Erik van der Heide, Irene Kasteel en Peter Arkenbout.

Gezellig en sportief

Het was een bijzonder gezellig en sportief toernooi, waar iedereen streed voor wat hij waard was onder het toeziend oog en de aanmoedigingen van familie en vrienden. Vanwege de KNZB-regels, voor de geldigheid van de wedstrijd resultaten, dienen er ook zwemmers van andere clubs deel te nemen.

De zwemclubs uit Apeldoorn, Emmeloord en Lelystad waren dan ook van de partij met een aantal van hun zwemmers om wat extra concurrentie in de strijd te gooien, wat er tevens voor zorgde dat zwemmers iets meer tijd hadden om te herstellen van gezwommen races.

De meeste zwemmers verschenen aan de start op de vlinder, rug, school en vrijeslag. Een pittig programma. Toch werden er behoorlijk wat persoonlijke tijden aangescherpt en lag de gemiddelde prestatie op bijna 100%. De grootste verbetering was van Suzanne Vesseur die op de 25 meter vlinderslag, een tijd van 19.65 liet noteren.

Elementair

Er waren prachtige medailles voor de podiumplaatsen bij de elementaire zwemmers en de masters. Bij deze categorieën stond er geen vlinderslag op het programma.

Bij de meisjes geboren in 2008 of later ging het goud naar Anne van Loon met twee overwinningen op de 25 meter rug en schoolslag en een tweede plaats op de 25 meter vrijeslag scoorde ze een totaaltijd van 1.22.94. Het zilver ging naar Nikki Flierman in een totaal tijd van 1.26.32 en het brons was voor Licianne Jungeling in een tijd van 1.30.77. Bij de jongens in deze leeftijd categorie won Nils Pit in een tijd van 1.29.76 de één jaar jongere Tim Kok pakte het zilver in een totaaltijd van 1.52.25.

Britt Kok

In de leeftijdscategorie 2005 tot en met 2007 werd bij de meisjes het goud gewonnen door Britt Kok zij deed dit met een overtuigende overwinning op de 25 meter rug en op de 25 meter vrijeslag. Haar totaaltijd was 1.14.10. Het zilver was hier voor Eva Arkenbout in een tijd van 1.22.10 en het brons ging naar Ivy Doeze Jager die de schoolslag won en een totaaltijd scoorde van 1.22.57.

Bij de jongens ging het goud naar Mylan Dijkhuis, als één van de jongsten in deze categorie wist hij toch op de 25 meter vrijeslag als eerste aan te tikken en legde hij zijn afstanden af in een tijd van 1.13.64, Keo van Loon won het zilver met een overwinning op de 25 meter rugslag in een totaaltijd van 1.14.06. Het brons was voor Tibeau Sijtsma in een tijd van 1.19.58.

Masters

Zwemmende ouders van de wedstrijdzwemmers kwamen tegen elkaar uit in de mastercategorie. Onder luid gejuich van hun kinderen probeerden zij zo snel mogelijk hun baantjes af te leggen. Bij de dames ging de overwinning naar Irene Kasteel die met drie overwinningen haar 50 metereters aflegde in 2.09.28, Everinta Kruik werd tweede in 2.36.61 en Carla Kramer pakte de derde plaats in 3.05.57.

Bij de heren was het goud voor Peter Arkenbout met een overwinning op de rug en de schoolslag in een totaaltijd van 1.58.09. Luuk Hagting die de vrijeslag won werd tweede in een totaaltijd van 2.03.47 en de derde plaats was voor Harrie Versluis in een tijd van 2.30.12.

Wedstrijdzwemmen

Net zoals andere jaren werd er bij de wedstrijdzwemmers weer gewerkt met bonus seconden in het eindklassement, dit in verband met de grote leeftijdsverschillen in de verschillende categorieën. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de limiettabellen voor de grotere kampioenschappen. Dit geeft de betere jongere zwemmers in een categorie een eerlijke kans om ook kampioen te kunnen worden.

Bij de meisjes geboren in 2005 tot en met 2007 werd 25 meter vlinderslag en 50 meter rug, school en vrijeslag gezwommen. Lotte Klaver werd hier kampioen. Haar eerste plaats op de 50 meter rug en een tweede op de 25 meter vlinder en de 50 meter schoolslag waren genoeg om met een totaaltijd van 2.24.56 de beste plek in het klassement in te nemen.

Kimberley Olieman één van de jongsten in deze categorie zwom zich ook naar een podiumplaats. Zij werd tweede in een totaaltijd van 2.26.52. Op de derde plaats eindigde Suzanne Vesseur, ondanks een prachtige eerste plaats op de 25 meter vlinder, 50 meter school en de 50 meter vrijeslag en vier persoonlijke records, werd zij voor bij gestreefd in het klassement door de jongere zwemmers die bonus verrekening kregen in verband met hun leeftijd.

Thijs Fintelman

Bij de jongens was Thijs Fintelman op alle afstanden het snelst. Voor hem was dus de hoogst plaats op het podium in een tijd van 2.43.56, Gijs Vesseur eindigde als tweede in een tijd van 2.47.57 en de derde plaats was voor Jesper Dinger in een tijd van 2.49.41.

In de categorie geboren in 2002 tot en met 2004 werd 50 meter vlinderslag en 100 meter rug, school en vrijeslag gezwommen. Bij de meisjes werd Hilde Jonkman hier kampioen. Zij won alle vier de afstanden en eindigde in een mooie totaaltijd van 4.40.54. Didi Gest besteeg de tweede plaats op het podium, die ze behaalde met een totaaltijd van 4.57.53 en de derde plaats was voor Ilse Tonkens in een totaaltijd van 5.02.27.

Bij de jongens werd Martijn Kip overtuigend kampioen. Hij zette prachtige persoonlijke tijden op de klok die hem brachten tot een totaaltijd van 4.55.15, Robin van Gussenhoven werd tweede in een tijd van 5.26.45 en de derde plaats was voor Tom Reurink in een tijd van 5.31.43.

Cynthia Smit

Voor de overige leeftijdsgroepen stonden er vier 100 meters op het programma. In de jongste groep geboren in 1999 tot en met 2001 was bij de meisjes Cynthia Smit verreweg het snelst zij won alle vier de afstanden met een overtuigende voorsprong dat bracht haar naar een totaaltijd van 4.44.03. Op de tweede plaats eindigde Jaimy Straatman in een tijd van 5.30.95 en Britt Deurloo werd derde in 5.49.62.

Bij de jongens in deze categorie was het een bijzonder spannende strijd. Met hele kleine verschillen in de eindstand ging het goud naar Ted Ruiter. Hij won de rug met een mooie voorsprong en eindigde op een totaaltijd van 4.39.15. Ilmar Stoop eindigde op een tweede plaats met een mooie overwinning op de 100 meter school en vrijeslag. Zijn totaaltijd was 4.39.24. Patrick Kip zwom een prachtige 100 meter vlinderslag, waar hij een enorm gat sloeg richting zijn concurrenten, maar deze mooie voorsprong wist hij niet te behouden. Hij werd derde in een totaaltijd van 4.40.27.

Twaalfde keer op rij

Bij de dames senioren open ging de titel voor de twaalfde keer op rij naar Danique Stoop. Zij won met overtuigende voorsprong drie races, maar moest op de 100 meter vrij toch even haar best doen om de concurrentie voor te blijven. Haar totaaltijd was 4.29.25. Dagmar Kruik werd tweede in 4.54.33 en de derde plaats was heel knap voor Lisanne van der Heide-Andeweg, die als oudste in deze categorie de overige jongere zwemmers wist voor te blijven. Haar tijd was 5.02.09.

Bij de heren wist Erik van der Heide die vorig jaar zijn titel verloor door een diskwalificatie, deze dit jaar weer op te eisen. Hij was op drie afstanden de snelste Zuiderzeezwemmer en kwam tot een totaaltijd van 4.38.56, Arwin Stoop eindigde heel netjes op de tweede plaats in een tijd van 4.42.11 en de derde plaats was voor masterzwemmer Gerko Versluis die een totaaltijd van 5.14.90 liet noteren.

Afsluiting bij Avontura

De wedstrijd werd afgesloten met een bijzonder geslaagde familie/vriendenestafette, georganiseerd door de jeugd TC leden. Er hadden zich behoorlijk wat teams aangemeld, waaronder vele verklede. Een geweldig gezellig afsluitend onderdeel van de clubkampioenschappen.

Tijdens het prepareren van de einduitslagen vertrokken de deelnemers en hun supporters naar Avontura Dronten, waar de prijsuitreiking plaatsvond. Voor alle deelnemers en vrijwilligers was er friet en iets te drinken. Verder kregen alle deelnemers een certificaat met hun gezwommen tijden en een herinneringsvaantje.

De diverse prijzen werden uitgereikt door wethouder Ton van Amerongen, voorzitter Wietze Geertsma en de voorzitter van de TC wedstrijdzwemmen Luuk Hagting. Te beginnen bij het overhandigen van een check aan stichting Onder Dak, die een deel van de opbrengst van het sponsorzwemmen gehouden begin september in ontvangst mochten nemen. De jongen en het meisje die bij het sponsorzwemmen het meeste geld met baantjes zwemmen bij elkaar hadden gezwommen werden ook in het zonnetje gezet en ontvingen een badmuts en een dopper met clublogo. Dit waren Jesper Dinger en Eva Arkenbout.

Verbeteringsbeker

Eén van de prijzen was de verbeteringsbeker. Het hele seizoen worden hiervoor alle verbeteringen van de zwemmers bijgehouden. Voor verbeteringen op hun beste vijf afstanden krijgen ze punten. Voor seizoen 2015-2016 gingen de wisselbekers naar Ilse Tonkens en Rick Poortinga.

Prestatiemedailles

Verder werden er prijzen uitgereikt die door de KNZB elk seizoen beschikbaar worden gesteld voor bijzondere zwemprestaties. Er waren bronzen prestatie medailles voor Lisanne van der Heide en Danique Stoop die zich beiden bij de besten van Nederland hebben gezwommen op twee afstanden. Lisanne met haar prestaties bij het openwater zwemmen op de vrijeslag bij de dames all-in en in de master categorie 25+ en Danique Stoop, die het komend weekend weer op het NK in Hoofddorp start op 7 afstanden, met haar prestaties op de 50 en 100 meter vlinderslag.

Herinneringsmedailles

Er waren herinneringsmedailles voor drie openwaterzwemmers die de afgelopen zomer behoorlijk wat kilometers af hebben gelegd in de wateren van Nederland en daar prachtige resultaten behaalden. Dit waren Adri Pasman, Gerko Versluis en Remco Veerkamp.

Ook in het lange afstand circuit waren er Zuiderzeezwemmers die een vol klassement hebben gezwommen, waardoor ze recht hadden op een mooie herinneringsmedaille. Dit waren Martijn Kip, Ted Ruiter, Meindert Duin, Gerko Versluis en Charlotte Brinkman.

Het was weer een geweldig sportief spetterfestijn, mede dankzij de inzet van de vele vrijwilligers.