DeDrontenaar.nl

Donderdag, 4 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Tweede plaats voor Zuiderzeezwemmers tijdens Den Braven Trofee

Tweede plaats voor Zuiderzeezwemmers tijdens Den Braven Trofee
De heer Den Braven overhandigde de beker aan Myrthe Dam en Lotte Klaver.
Foto: Zuiderzeezwemmers
Redactie: M.H.

De Zuiderzeezwemmers hebben in het paasweekeinde hard gestreden voor het behoud van de den Braven Trofee, tijdens een goed bezette wedstrijd in het zwembad van Dronten. De club had de beker de afgelopen twee jaar gewonnen, maar moest ‘m nu uit handen geven aan ZV’44 uit Zwolle.

Verslag Zuiderzeezwemmers:

ZV’44 pakte vier punten meer dan de zwemmers van ZZZ. 9 eerste , 3 tweede en 6 derde plaatsen bleken niet voldoende voor de overwinning.

In totaal verschenen er 150 zwemmers aan de start van de zwemverenigingen uit Apeldoorn, Zwolle, Emmeloord, Nunspeet, Beilen, Wezep en Dronten. In alle categorieën concurrentie genoeg om tot mooie prestaties te komen.

Erelid Zuiderzeezwemmers

Traditiegetrouw wordt elk jaar in het paasweekeinde gestreden om de Den Braven Trofee in zwembad Overboord. Deze wedstrijd is vernoemd naar de bijna 83-jarige Drontenaar Den Braven. Hij is erelid en sinds jaar en dag verbonden aan de Zuiderzeezwemmers. Hij werd al lid van de club toen er nog in Kampen werd getraind, omdat hiervoor in Dronten geen mogelijkheden waren.

Op latere leeftijd heeft hij ook nog vele official taken vervuld van tijdwaarnemer tot scheidsrechter. Uiteraard was de heer den Braven ook nu weer zelf aanwezig om te genieten van de prachtige en sportieve strijd van de zwemmers. Na afloop van de wedstrijd overhandigde hij de bekers aan de beste drie clubs.

Punten voor de wisselbeker werden opgebouwd door de medaillewinnaars van de verschillende programma’s die drie, twee of één punt scoorden. Voor de jongste zwemmers (minioren) stonden er drie afstanden op het programma. Zij zwommen de 50 meter rug, school en vrijeslag. Hier pakte ZZZ de eerste punten.

Jesper Dinger en Myrthe Dam

Op de 50 meter rug werd Gijs Vesseur derde in een mooi pr van 50.61. De 50 meter school werd gewonnen door Jesper Dinger in 53.12 en bij de meisjes door Myrthe Dam in 53.10. Lotte Klaver werd heel netjes gedeeld tweede in een mooie persoonlijke verbetering en een tijd van 53.28.

Op de 50 meter vrijeslag zwom Myrthe Dam zich weer naar een podium plaats ze werd derde in een pr en een tijd van 42.20.

De junioren zwommen een 100 meter wisselslag en vrijeslag. Op de wisselslag wist Hilde Jonkman zich met een hele mooie verbetering naar een derde plaats te zwemmen. Ze tikte aan in 1.25.45, ook op de 100 meter vrij zwom ze zich naar een derde plek in 1.13.36.

Twee keer derde

Bij de jeugd werd een 100 meter school en rugslag gezwommen. Ilmar Stoop werd hierbij op beide afstanden derde in respectievelijk 1.20.67 en 1.13.23. Bij de meisjes won Cynthia Smit de 100 meter rugslag in 1.10.91.

De senioren zwommen 100 meter vlinder en vrijeslag. Bij de dames werd de vlinderslag met enige overmacht gewonnen door Danique Stoop in een prachtige tijd van 1.03.58. Op de vrijeslag was ze de enige dame die onder de minuut dook in 59.87. De meeste tegenstand ondervond ze hier van clubgenote Dagmar Kruik die met een prachtig pr van 1.01.92 tweede werd.

Wisselslag estafettes

De wedstrijd wordt altijd afgesloten met 50 meter wisselslag estafettes voor de verschillende leeftijdscategorieën. Hierbij tikten drie ZZZ teams als eerste aan. Thomas van Dongen, Arwin Stoop, Jarick Stoop en Merijn Kendziorra wonnen in 2.01.67, het tweede team met Ted Ruiter, Ilmar Stoop, Patrick Kip en Meindert van Duin werd heel netjes tweede in 2.08.81.

De dames Cynthia Smit, Irene Hanse, Danique Stoop en Dagmar Kruik gingen ook voor de winst. Dat deden ze in 2.11.40. Ook voor Idske Roest, Ilse Tonkens, Didi Gest en Hilde Jonkman was er een eerste plaats, hun tijd was 2.38.74.

Er waren nog acht zwemmers die net tekort kwamen voor een podiumplaats. Op de 50 meter rugslag was dat Lotte Klaver in 47.81, op de 50 meter vrijeslag Gijs Vesseur in 45.20, op de 100 meter vlinder Dagmar Kruik in 1.18.20 en Arwin Stoop in 1.07.53, op de 100 meter schoolslag Ted Ruiter in een tijd van 1.22.42 en Cynthia Smit in 1.26.44, op de 100 meter vrijeslag Ilse Tonkens in een geweldig pr van 1.17.19 en Jarick Stoop in 59.32.

De zwemmers van ZZZ, de organisatie met al zijn vrijwilligers en de heer den Braven kunnen terugkijken op weer een bijzonder geslaagde en sportieve wedstrijd om de Den Braven Trofee.