DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 7 april 2020

Dagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

STG Dronten zit na sluiting baan Flevonice zonder ijs: „Het was elke zaterdag een feestje”

STG Dronten zit na sluiting baan Flevonice zonder ijs: „Het was elke zaterdag een feestje”
STG Dronten bij Flevonice.
Foto: eigen foto
Redactie: M.H.

DRONTEN - Flevonice is al jaren de thuishaven van Schaatstrainingsgroep Dronten. De sluiting van de ijsbaan in Biddinghuizen kwam niet als een verrassing voor de club. Het plaatst het bestuur wel voor problemen: „Natuurlijk balen we ervan.”

DeDrontenaar.nl sprak over de situatie met bestuurslid Rieke van Bemmel van STG Dronten.

Hoe hoorden jullie van het nieuws dat de ijsbaan dicht gaat?
„We hebben als vereniging een goede relatie met Flevonice. Ik heb gistermorgen dan ook persoonlijk bericht gehad, ik denk net voordat het persbericht naar buiten ging.”

Wat voor gevoel heb je erbij? Balen?
„Natuurlijk balen we ervan. Het was een unieke ijsbaan in de natuur. Het was elke zaterdag een feestje om daar te mogen schaatsen, middenin de polder. Wij vinden het heel jammer, maar de mensen van Flevonice vinden het zelf ook heel jammer.”

Wat betekent de beslissing van Flevonice voor jullie vereniging?
„Tsja, de grootste bedreiging voor een schaatsvereniging is dat je geen ijs hebt om te schaatsen. We moeten op zoek naar een alternatief en daar zijn we ook al een paar maanden mee bezig.”

Het kwam voor jullie niet als een verrassing?
„Het moment wel, ik had het op dit moment nog niet verwacht. We wisten al wel dat het een heel lastig seizoen voor Flevonice is geweest. Vorig jaar ook al en dit jaar was het nog slechter. Dus gezien de ontwikkelingen van de laatste jaren waren we al aan het nadenken hoe we verder moeten als Flevonice er eventueel mee zou stoppen.”

Wat is de denkrichting?
„Om te beginnen hebben we een hele mooie ijsbaan in Dronten.”

Daar zijn jullie in het verleden toch niet voor niets weggegaan?
„Ik ben niet helemaal op de hoogte van wat zich in het verleden heeft afgespeeld. Ik was toen nog niet betrokken bij de schaatsvereniging en heb er geen sentiment bij.”

Dus het meest logische is om eens een kop koffie te gaan drinken met Leisure World?
„Dat zou inderdaad logisch zijn.”

En anders…?
„Haha, dan moeten we hopen dat het volgend jaar een hele strenge winter wordt. Dan kunnen we gewoon op de natuurijsbaan in Dronten terecht. Toen Leisure World er nog niet was, bestond onze vereniging overigens ook al. In die tijd werd er in Heerenveen geschaatst. Dat kan eventueel ook een optie zijn.”

Wat als het niet lukt om alternatief ijs te vinden?
„We kijken al enige tijd naar de toekomst. We zien bijvoorbeeld dat fietsen - van oudsher een trainingsvorm voor schaatsers - binnen onze vereniging steeds populairder wordt. We hebben inmiddels ook een mountainbike-trainingsgroep. Kortom: we kijken hoe we onze vereniging door andere sportieve activiteiten levendig kunnen houden.”

Hoeveel leden hebben jullie en hoeveel daarvan schaatsen er?
„We hebben 119 leden. Hoeveel er precies schaatsen durf ik niet te zeggen, maar we hebben het afgelopen seizoen met 45 leden bij Flevonice geschaatst.”

Flevonice