DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 11 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Shoganai rekent op 600 judoka’s bij internationaal toernooi in sporthal ’t Dok

Shoganai rekent op 600 judoka’s bij internationaal toernooi in sporthal ’t Dok
Harry Martens ontvangt een cheque van Prosu Databased Marketing
Foto: Shoganai Judo Dornten
Redactie: M.H.

DRONTEN - Shoganai Judo Dronten houdt op zaterdag 30 juni een groot internationaal judotoernooi in sporthal ’t Dok in Dronten. De organisatie is niet alleen druk met het toernooi zelf, maar ook met een uitgebreid randprogramma. Shoganai rekent op 600 deelnemers uit binnen- en buitenland.

„We hebben door de jaren heen natuurlijk vaker toernooien georganiseerd, zoals bijvoorbeeld een veteranentoernooi waar best veel buitenlanders kwamen. Nu wilden wij weer een judotoernooi in Dronten voor alle leeftijden”, zegt judoleraar Harry Martens, die samen met zes anderen de organisatie voor zijn rekening neemt.

Echt internationaal

Er hebben zich al 130 judoka’s aangemeld. Martens gaat er van uit dat het geen probleem is om de zeshonderd te halen. Shoganai neemt echter geen genoegen met alleen Nederlandse deelnemers. Het streven is om er een echt internationaal toernooi van te maken: „Daarvoor willen we minimaal 100 deelnemers uit het buitenland hebben.”

„We hebben al een paar Duitse inschrijvingen, maar we hopen ook deelnemers uit België, Frankrijk, Zweden, Denemarken en Engeland hier naartoe lokken.” Martens is daarover optimistisch: „Want we hebben door de jaren heen heel veel contacten opgebouwd met buitenlandse clubs waar we zelf naartoe zijn geweest.”

Al die contacten zijn inmiddels aangeschreven: „En we hebben gezegd: we organiseren niet alleen een toernooi, maar er zit van alles op en aan. Het is dus niet alleen een toernooi judoën en dan is het klaar. Voor buitenlandse clubs is het belangrijk dat ze kunnen kamperen, dat er een feest is en dat er andere activiteiten zijn.”

Vijftig vrijwilligers

Het judotoernooi is op zaterdag. Dan zorgen vijftig vrijwilligers ervoor dat alles in goede banen wordt geleid. Mede dankzij de medewerking van de andere judoverenigingen in de gemeente Dronten komen er acht matten te liggen in ’t Dok.

De jeugd tot 12 jaar komt ’s ochtends in actie. Zij strijden zoveel mogelijk tegen gelijkwaardige tegenstanders. ’s Middags is het toernooi voor de oudere jeugd en de senioren: „En dan hebben we een afvalsysteem, dan gaat het echt om het winnen.”

Bekende judoka’s

Shoganai gebruikt deze dag de sportkantine voor de prijsuitreiking: „En daar ligt in het voorportaal een mat waar clinics worden gegeven door onze bekende judoka’s: Roy en Bas Koffijberg, Iris Iwema, Kayleigh Heerikhuisen en Paula Bourgonje.”

„Het betekent dus dat de jeugd niet alleen voor een wedstrijdje naar Dronten komt. Ze kunnen ook aan de slag met onze prominente judoka’s.”

Randprogramma

De deelnemers kunnen zwemmen in het nabijgelegen zwembad Overboord en spelen bij Avontura. Verder is er de mogelijkheid om naar Walibi te gaan. Op zaterdagavond is er een feest en de sporters kunnen kamperen bij de Wisentcamping. „Op die manier proberen we een totaalconcept neer te zetten.”

Het geheel wordt op zondag afgesloten met een randoritraining. Randori is een vorm van sparren. „We gaan dan twee uur lang wedstrijden en partijtjes draaien”, blikt Harry Martens vooruit.

Dankzij een aantal sponsors is de begroting inmiddels sluitend. Zo kreeg Shoganai de afgelopen week 500 euro van Prosu Databased Marketing. Ook Optisport, Sportservice Flevoland en de gemeente Dronten hebben bijvoorbeeld een bijdrage geleverd.

Aanvang: zaterdag 30 juni 2018 00:00