Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Scheids kan bij jeu de boules niet achterover leunen: „Soms proberen ze te treiteren”

Scheids kan bij jeu de boules niet achterover leunen: „Soms proberen ze te treiteren”Scheids kan bij jeu de boules niet achterover leunen: „Soms proberen ze te treiteren”Scheids kan bij jeu de boules niet achterover leunen: „Soms proberen ze te treiteren”

DRONTEN - Het Meerpaalplein staat dit weekeinde in het teken van petanque of jeu de boules. Nadat er gisteren een toernooi was waar iedereen aan mee kon doen, zijn er vandaag en morgen wedstrijden voor licentiehouders. Het betekent dat er ook een scheidsrechter aanwezig is.

Arbiter Antonio Ruffin komt oorspronkelijk uit Italië. Tegenwoordig woont hij in Hilversum. Op het Meerpaalplein heeft hij vandaag tijdens de wedstrijden alle tijd voor een interviewtje. Morgen wordt dat anders, want het gaat er tijdens jeu de boules fanatieker aan toe dan de buitenstaander misschien zou vermoeden.

Bent u al lang scheidsrechter?
Antonio Ruffin: „Ik boul al 42 jaar en ben al 26 jaar scheidsrechter.”

Misschien een naïeve vraag, maar wat moet een scheidsrechter bij jeu de boules allemaal doen?

„Als twee teams er bij het meten niet uitkomen, dan roepen ze de scheidsrechter erbij. Dan ga ik meten. Mijn beslissing is bindend.”

Dat meten is het enige?
„Nee hoor, er zijn soms discussies en dan word ik geroepen. Dan hoor ik het verhaal van beide kanten van de teamleiders en dan beslissen we met z’n drieën wat we doen.”

Ik dacht altijd dat jeu de boules een hele sportieve sport was, dat ze daar zelf wel uitkwamen.
„Nou… niet altijd hoor. Dit is een officieel toernooi voor licentiehouders en dan wil iedereen ècht winnen. Soms proberen ze de ander een beetje te treiteren of op een andere manier uit de concentratie te halen. Het is onsportief, maar wat dat betreft is jeu de boules niet anders dan voetbal.”

Hebt u het vandaag druk?
„Nee, vandaag niet, er zijn niet zoveel deelnemers. Maar morgen ben ik hier ook weer en dan zijn er 32 teams.”

Wat vindt u van dit toernooi in het zand?
„Het is apart. Ik speel zelf in Hilversum en daar hebben we 16 binnenbanen. Dat is heel anders dan hier. Maar vroeger heb ik veel op zand gespeeld. In Harderwijk bijvoorbeeld en in Naarden. In Nijkerk deden ze het ook altijd op het plein.”

Wat maakt het spelen op zand anders dan anders?
„De bal rolt niet, dat is het grootste verschil.”

Maakt het dat moeilijker of juist makkelijker?
„Nee, dit is makkelijker. Zie je die meneer daar, die is al twee keer naar de wereldkampioenschappen geweest. Die gooit de bal kaarsrecht en dan blijft-ie meteen liggen.”

Petanque

Programma Beach Event Dronten

Zaterdag 6 juli

  • Badminton (14 - 18 uur)
  • Handbal (14 - 18 uur)
  • Dodgeball (19 - 22 uur)
  • Beach Party (22 - 24 uur)

Zondag 7 juli

  • Petanque voor licentiehouders (10 - 19 uur)
  • Volleybal voor competitiespelers 2 tegen 2 (10 - 14 uur)
  • Volleybal recreatief 3 tegen 3 (15 - 19 uur)
  • WK voetbal voor vrouwen op groot scherm (17 uur)Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo