DeDrontenaar.nl

Zondag, 29 maart 2020

Dagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Schaatsers krijgen al de kriebels: „Altijd het beste ermee voor”

Schaatsers krijgen al de kriebels: „Altijd het beste ermee voor”
IJsclub Dronten zette vorige week dinsdag de pomp open.
Foto: © Fotostudio Wierd
Redactie: M.H.

DRONTEN – De temperatuur daalde vorige week voor het eerst naar het vriespunt en dan gaat het bij de schaatsliefhebbers direct kriebelen. Zo ook in Dronten en Swifterbant, waar de ijsbanen alweer onder water liggen.

De afgelopen winters zijn voor schaatsliefhebbers prima te omschrijven in één woord: rampzalig. Vriezen deed het wel, sneeuwen ook, maar voor een goed rondje schaatsen was het allemaal veel te minimaal.

Een halve baan

De laatste echte rondjes op natuurijs werden in 2013 geschaatst, al ging de ijsbaan in Swifterbant vorig jaar nog wel open. Twee dagen, op een halve baan. Verder kwam de ijsclub daar niet. „Dat was allemaal ook niet ‘je van het’”, vertelt voorzitter Rudi Maerman. „Het ging om de helft van de baan en maar een paar dagen. De jaren daarvoor was het ook al waardeloos. Balen.”

Als collega Albert Bleijenberg, voorzitter in Dronten, over de afgelopen jaren praat, klinkt de teleurstelling door in zijn stem. In Dronten kon men vorig jaar het voorbeeld van Swifterbant niet volgen, waardoor de poorten het hele winterseizoen gesloten bleven.

„Ik vind dat zo jammer joh, voor al die kinderen en de inwoners van Dronten die willen schaatsen. Gelukkig kunnen we dan nog uitwijken naar Leisure World en daar wordt ook gretig gebruik van gemaakt. Maar natuurijs is het mooiste wat er is.”

Financieel

Met het uitblijven van een flinke vorstperiode dalen ook de inkomsten van de verenigingen. In Dronten hebben ze nog genoeg spek op de botten, maar in Swifterbant begint het langzaam af te brokkelen. Dat geldt overigens ook voor Biddinghuizen, dat door een diepe vijver vaak als allerlaatste het slot van het hek haalt.

Maerman: „Tja… Die winters kosten nogal wat. We kunnen niet open en dat levert niets op. De inkomsten lopen terug, terwijl de kosten gewoon doorgaan. Dat kunnen we nog een paar jaar volhouden, maar moet niet te lang duren. Want dan loopt het fout.”

Minder vertrouwen

In Swifterbant zien ze het klantenbestand met rasse schreden teruglopen, aangezien steeds minder mensen vertrouwen hebben in een mooie ijsperiode. Dronten merkt daar weinig van, zo zegt Bleijenberg.

„Wij hebben een trouw ledenbestand. Dat komt onder andere doordat de prijs voor een kaart maar vijf euro is. En natuurlijk de uitwijkmogelijkheid naar Leisure World. Dat doen we nu samen met Biddinghuizen, Swifterbant en Lelystad. In het voorjaar waren er een stuk of honderd schaatsers.”

Aankomende winter

De ijsclubs smachten naar een mooie winter, met veel vorst en weinig sneeuw. „Vaak vriest het wel, maar gaat het ook sneeuwen. Dat is funest”, zegt Maerman, die met heel zijn hart hoopt op een strenge winter. „Dat blijft afwachten, want niemand kan daar iets zinnigs over zeggen. Maar we hopen er natuurlijk altijd op.”

Collega Bleijenberg heeft er iets minder vertrouwen in. “”k zag toevallig net dat 2017 het warmste jaar sinds ’88 is. En als ik dan die grafiek zie… Nee, dat stemt me niet erg hoopvol. Toch hebben we er altijd het beste mee voor.”

Elfstedentocht

Bleijenberg, zeventig jaar oud, schaatste drie keer de Elfstedentocht. En als de temperatuur richting het nulpunt kruipt, worden ze in Friesland natuurlijk al zenuwachtig. Bleijenberg ook? „Ik ben een jaar of vijftig rijdend lid, maar ik weet niet of dat nog iets gaat worden. Ja, misschien als ik de wind in de rug heb, haha.”

Wouter Foppen