DeDrontenaar.nl

Zondag, 12 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Raad plaatst vraagtekens bij duurzaamheid en aanbesteding nieuw zwembad

Raad plaatst vraagtekens bij duurzaamheid en aanbesteding nieuw zwembad
Siert Jan Lap (CDA)
Foto: © Eelco Lindhout
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het nieuwe overdekte zwembad in Dronten komt er, zoveel werd wel duidelijk na de commissievergadering van vanavond. De gemeenteraad stelde vooral kritische vragen over de manier van aanbesteden en over de bescheiden ambitie van B en W op het gebied van duurzaamheid.

Als het aan het college ligt, krijgt het zwembad een rapportcijfer van 7 als het gaat om duurzaamheid. ,,Een ambitie van likmevestje’’, was Albert Bleijenberg (GroenLinks) kritisch.

Siert Jan Lap (CDA) vroeg of de raad nog mag meedenken over eisen van duurzaamheid. Yvonne den Boer (D66) wilde van de wethouder weten wat het kost om naar een 8,5 of zelfs een 9 te gaan.

Wethouder Ton van Amerongen wil best kijken naar meer duurzaamheid: ,,Maar dat moet zichzelf wel kunnen terugverdienen.’’ Hij voegde eraan toe dat het onmogelijk is om een energieneutraal zwembad te bouwen en gaf mevrouw Den Boer het advies haar licht op te steken bij de nieuwbouw in Nijkerk.

Aanbesteding

Voor wat betreft de aanbesteding denken B en W aan gunning aan een bedrijf dat het zwembad niet alleen bouwt, maar bijvoorbeeld ook ontwerpt en exploiteert. Ook hierover was Bleijenberg kritisch: ,,Het lijkt mij allemaal een vaag gebeuren.’’

Wethouder Van Amerongen zei in zijn antwoord dat de wijze van aanbesteding nog geen uitgemaakte zaak is: ,,Wij willen ons nog beraden wat het beste is voor de situatie in Dronten.’’

Scenario’s

Siert Jan Lap (CDA) stelde nogal wat kritische vragen. De gemeente heeft de bouw van een sober, klein zwembad verkozen boven renovatie van het huidige bad of nieuwbouw van een groter bad. Nu B en W sterk zijn afgeweken van de oorspronkelijke plannen, wil Lap weten of de andere scenario’s misschien toch nog interessant zijn.

Voor de meeste andere partijen is dat echter een gepasseerd station. ,,De vertraging ligt steeds bij het CDA. Ik vind dat vervelend worden’’, reageerde Suzanne Stoop (PvdA), ,,Hoe langer we wachten, hoe duurder het wordt.’’

Ze vond Irene Korting aan haar zijde: ,,Wij willen de snelheid erin houden. Uitstel gaat leiden tot hogere kosten.’’

Dossier Overboord