DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 25 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Publiek moet bij nieuwe kunstgrasveld van ASVD keurig achter de omheining blijven

Publiek moet bij nieuwe kunstgrasveld van ASVD keurig achter de omheining blijven
Alexander van den Hemel op het nieuwe hoofdveld van ASVD Korfbal.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Toeschouwers lagen in het kunstgras. Bankjes en stoelen werden aangesleept om rond het veld te kunnen zitten. Het was altijd een gemoedelijke bedoening bij de wedstrijden van ASVD Korfbal. Dit seizoen is alles anders en moeten de toeschouwers keurig achter de omheining blijven. Daar staat wel wat tegenover: een heel nieuw veld dat aan alle moderne eisen voldoet.

Het oude kunstgras van ASVD dateerde van 2006 en was òp. De ‘grassprietjes’ waren nog maar een paar millimeter en daardoor was het veel te glad. Het was een lappendeken doordat sommige stukken vervangen waren, andere stukken lagen los.

Dat wil je niet

ASVD kreeg vorig seizoen nog dispensatie van de korfbalbond. Dit jaar zouden de velden afgekeurd zijn. „Dan hadden we naar buurvereniging in Lelystad, Kampen of Elburg moeten gaan. En dat wil je als vereniging niet”, zegt bestuurslid Alexander van den Hemel, die de aanleg van het nieuwe veld namens de beheerscommissie heeft begeleid.

Vervanging van het kunstgrasveld stond bij de gemeente in de planning voor 2021. Van den Hemel is blij dat het een jaar naar voren is geschoven. Hij is dolenthousiast over de samenwerking met de gemeente en de firma CSC Sport: „We zijn trots dat we dit binnen een jaar voor elkaar hebben gekregen, mede ook dankzij de inzet van onze eigen vrijwilligers.”

Dankbaar

De aanleg van het nieuwe korfbalveld zou eigenlijk in juni starten, meteen na de competitie. Door de coronastop kon de aannemer in april al aan de slag. De korfballers hebben in de tussentijd kort gebruik gemaakt van een hockeyveld. „En daar zijn we de hockeyclub dankbaar voor”, zegt Van den Hemel.

De renovatie van het korfbalcomplex vond plaats tegelijkertijd met de aanleg van het nieuwe kunstgras op veld 3 van voetbalvereniging Asv Dronten. Van die combinatie hebben beide verenigingen geprofiteerd. Zo konden er delen van het hekwerk uitgewisseld worden, evenals zand en grond. Wel kregen beide clubs hele verschillende velden. Het korfbalveld is met zand ingestrooid en het voetbalveld met rubberen korrels.

In de clubkleuren

Het nieuwe kunstgrasveld van ASVD is inmiddels klaar en de leden hebben hun eerste onderlinge partijtjes gespeeld. „Het moet nog worden ingespeeld, maar tot nu toe is iedereen positief”, weet Alexander.

In de nieuwe situatie heeft ASVD Korfbal een hoofdveld in de clubkleuren wit, licht- en donkergroen. Conform de eisen van de korfbalbond staat er een omheining rondom dat veld. De oude dug-outs, die na de ingebruikname van het kunstgras al jaren op een onlogische plek stonden, kunnen in de nieuwe situatie weer gebruikt worden zoals oorspronkelijk bedoeld.

Achter het hoofdveld liggen twee velden, die allebei kunnen worden opgedeeld in kleine veldjes voor de jongste jeugd. Voor die jeugd is in het rood aparte belijning aangebracht.

Complete opknapbeurt

ASVD kreeg niet alleen nieuw kunstgras. De hele accommodatie is opgeknapt. Zo zijn er lichtmasten verplaatst en heeft de club van de gemeente duurzame halogeenverlichting gekregen. Zelf heeft de vereniging de geluidsinstallatie vernieuwd. De komende weken wordt de speeltuin onder handen genomen en wordt het complex coronaproof gemaakt.

De officiële heropening staat gepland voor zaterdag 29 augustus, voorafgaand aan de oefenwedstrijd van het eerste team tegen Wit-Blauw uit Kampen. Alexander van den Hemel: „We hopen weer een frisse start te kunnen maken.”

Beachkorfbal